Za mjesec blokirane tri opštine

Dodajte komentar

Opština Bijelo Polje blokirana je šest dana zbog duga od 109,4 hiljade eura, dok je Opština Plav blokirana četiri dana zbog duga od 13 hiljada eura. To pokazuju zvanični podaci Centralne banke Crne Gore o blokiranim preduzećima u julu.

U junu je u blokadi bila i Opština Berane zbog dugovanja od oko 12 hiljada eura, dok je Opština Kolašin bila blokirana čak pet godina i izašla je iz blokade krajem prošle godine nakon što su dobili kredit od 5,7 miliona eura. Njima je račun bio blokiran za vrijeme vlasti DPS-a da bi se tek stanje u finansijama opštine popravilo nakon što je opozicija došla na vlast 2014. godine.

Blokiranje opština na sjeveru pokazuje sve teže stanje funkcionisanja i ekonomske održivosti.

Račun Opštine Bijelo Polje, na čijem je čelu Aleksandar Žurić, blokiran je zbog sudske presude koja je donesena u korist fizičkog lica, jer mu opština duguje novac za eksproprijaciju.

Opština Berane, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, je bila u blokadi, jer je po ko zna koji put platila ceh bivše vlasti, odnosno vladavine Demokratske partije socijalista, koji su mimo propisa vršili nasipanje lokalnih puteva uoči izbora.

Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila informaciju o realizaciji obaveza koje su definisane ugovorima o reprogramu poreskog duga opština i ugovorima o regulisanju međusobnih odnosa države i opština po osnovu kreditnog zaduženja uz državnu garanciju.

Opština Bijelo Polje je 30. marta 2015. godine sa Ministarstvom finansija potpisala ugovor o reprogramu poreskog duga u iznosu od 8,8 miliona eura koji je reprogramiran na period od 20 godina, počev od 01. jula 2015. godine. Reprogramirani dug se odnosi na dug organa lokalne uprave: JU Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović Strunjo, JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju Tisa, JU Centar za podršku djeci i porodici, JU Ratkovićeve večeri poezije, Turističku organizaciju Bijelo Polje, Vodovod Bistrica, DOO Komunalno-Lim.

Opština Plav je 08.04.2015. godine sa Ministarstvom finansija potpisala Ugovor o reprogramu poreskog duga u iznosu od 3,1 miliona koji je reprogramiran na period od 20 godina, počev od 01. jula 2015. godine.

Reprogramirani dug se odnosi na organe lokalne samouprave: Javnu ustanovu Centar za kulturu Plav, JP za komunalno stambenu djelatnost Plav, JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju Lipa Plav, Turističku organizaciju Plav i Opštinsku organizaciju Crvenog krsta Plav.

Opština Kolašin je 23. aprila prošle godine sa resornim ministarstvom potpisala Ugovor o reprogramu poreskog duga u iznosu od 2,8 miliona eura koji je reprogramiran na period od 20 godina počev od 1. jula 2015. godine. Reprogramirani dug se odnosi na organe lokalne uprave: JU Centar za kulturu i fizičku kulturu, JP Vodovod, DOO Komunalno Kolašin, Turističku organizaciju Kolašin, Fond za puteve i DOO Kol Turs.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *