Ekstreman rast duga: Željezničke kompanije za poreze duguju 8 miliona eura

Dodajte komentar

Že­lje­znič­ke kom­pa­ni­je – Že­lje­znič­ka in­fra­struk­tu­ra, Že­lje­znič­ki pre­voz i Odr­ža­va­nje že­lje­znič­kih vo­znih sred­sta­va uve­ća­le su po­re­ski dug u pe­ri­o­du od pet go­di­na čak 14 pu­ta. Na­i­me, ta tri pred­u­ze­ća tre­nut­no za po­re­ze dr­ža­vi du­gu­ju sko­ro 8,1 mi­li­o­n, što je za 14,3 pu­ta vi­še u od­no­su na 2010. go­di­nu, ka­da je nji­hov uku­pan dug iz­no­sio 572,1 hi­lja­du eura.

Pre­ma po­da­ci­ma Po­re­ske upra­ve ko­ji su do­sta­vlje­ni Vla­di, ŽICG je 2010. go­di­ne ima­la 565,9 hi­lja­da eura po­re­skog du­ga, go­di­nu ka­sni­je 637,6 hi­lja­da, a 2012. go­di­ne 907 hi­lja­da eura. U 2011. go­di­ni, ta ko­map­ni­ja je za po­rez dr­ža­vi du­go­va­la 16 hi­lja­da eura, a u 2014. go­di­ni do­la­zi do znat­nog uve­ća­nja du­ga po tom osno­vu, na 762,6 hi­lja­da eura, a 2015. go­di­ne na 792,6 hi­lja­da eura.

Me­đu­tim, na po­čet­ku ove go­di­ne po­re­ski dug iz­no­sio je 3,3 mi­li­o­na eura, dok sa­da iz­no­si 3,5 mi­li­o­na. U pred­u­ze­tim mje­ra­ma na­pla­te po­re­skog du­ga, pre­ma evi­den­ci­ji PU, do­ni­jet je za­klju­čak o pri­nud­noj na­pla­ti u fe­bru­a­ru ove go­di­ne.

U struk­tu­ri po­re­skog du­ga na­ve­de­no je da se 1,6 mi­li­o­na eura du­gu­je Fon­du PIO, 13 eura za kon­ce­si­je, 41,1 hi­lja­da za po­rez nadodatu vrijednost, za porez na do­ho­dak fi­zič­kih li­ca duguje se 694,4 hi­lja­de eura, a za pri­ho­de za Fon­da ra­da du­gu­je se 14,9 hi­lja­da, dok se Fon­du za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje du­gu­je 955,4 hi­lja­de eura, kao i 176,9 hi­lja­da eura Za­vo­du za za­po­šlja­va­nje.

Pred­u­ze­će Že­lje­znič­ki pre­voz za po­re­ze tre­nut­no du­gu­je 2,9 mi­li­o­na eura, dok je po­re­ski dug te kom­pa­ni­je u 2010. iz­no­sio sve­ga 7,1 hi­lja­du eura. Na­red­ne go­di­ne du­go­va­nje je bi­lo znat­no ve­će i iz­no­si­lo je 242,2 hi­lja­de eura, a 2013. go­di­ne 820,7 hi­lja­da eura. U 2014. dug je bio sko­ro tro­stru­ko ve­ći i iz­no­sio je 2,2 mi­li­o­na eura, od­no­sno sko­ro tri mi­li­o­na pro­šle go­di­ne. Tre­nut­no ta kom­pa­ni­ja po osno­vu po­re­za du­gu­je 2,9 mi­li­o­na eura.

U struk­tu­ri du­ga 1,3 mi­li­o­na eura du­gu­je se Fon­du PIO , 558,1 hi­lja­da eura za po­rez na do­ho­dak fi­zič­kog li­ca, a za po­rez na pri­hod od imo­vi­ne i imo­vin­skih pra­va 640 eura. Fon­du ra­da se du­gu­je 11,5 hi­lja­da eura, Fon­du za zdarvstve­no osi­gu­ra­nje 724,7 hi­lja­da , dok se ZZZ du­gu­je 119,4 hi­lja­de eura.

Kom­pa­ni­ja Odr­ža­va­nje že­lje­znič­kih vo­znih sred­sta­va u 2010. i 2013. go­di­ni ni­je ima­la ni cen­ta du­ga za po­re­ze. U 2011. ima­li su sve­ga 24 eura du­ga, 2014. go­di­ne 785 eura, dok je u pro­šloj go­di­ni dug iz­no­sio 1,5 mi­li­o­na eura. Sa­da po­re­ski dug, pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma, iz­no­si 1,7 mi­li­o­na eura. Od tih 1,7 mi­li­o­na eura 715,4 hi­lja­de du­gu­je se Fon­du PIO, dok se 34,8 hi­lja­da eura od­no­si na po­rez na do­da­tu vri­jed­nost, od­no­sno 328,9 hi­lja­da eura od­no­si se na du­go­va­nja za po­rez na do­ho­dak fi­zič­kih li­ca, dok se 6,8 hi­lja­da od­no­si na pri­ho­de Fon­du ra­da. Re­pu­blič­kom Fon­du za zdrav­stve­no osi­gu­ra­nje du­gu­je se 431,2 hi­lja­de eura, dok se Za­vo­du za za­po­šlja­va­nje du­gu­je 72,6 hi­lja­da eura.

U kom­pa­ni­ja­ma ŽPCG i OŽVS ne­dav­no su is­pla­će­ne pla­te za maj i jun ka­ko bi rad­ni­ci ob­u­sta­vi­li ge­ne­ral­ni štrajk ko­ji su na­ja­vi­li uko­li­ko im se ne is­pla­te pla­te. Nji­ma su pla­te ka­sni­le jer ni­je­su smje­le bi­ti is­pla­ći­va­ne bez opo­re­zi­va­nja, ka­ko bi se spri­je­či­lo do­dat­no go­mi­la­nje po­re­skog du­ga.

Bra­jo­vić na­ja­vio ga­še­nje jed­nog pred­u­ze­ća

Ka­ko bi že­lje­znič­ka pred­u­ze­ća po­če­la sa rje­ša­va­njem mno­go­broj­nih fi­nan­sij­skih pro­ble­ma, mi­ni­star sa­o­bra­ća­ja je ne­dav­no saop­štio da bi tre­ba­lo uga­si­ti Odr­ža­va­nje že­lje­znič­kih sa­o­bra­ćaj­nih sred­sta­va i rad­ni­ke tog pred­u­ze­ća pre­ba­ci­ti u fir­me Mon­tekar­go i Že­lje­znič­ki pre­voz. Bra­jo­vić je ka­zao da že­lje­znič­kih pred­u­ze­ća ima pre­vi­še i da je sta­nje po­sta­lo neo­dr­ži­vo.
Če­ti­ri že­lje­znič­ka pred­u­ze­ća na­sta­la su seg­men­ta­ci­jom ne­ka­da je­din­stve­ne Že­lje­zni­ce 2008. go­di­ne. Že­lje­zni­ca je svo­je­vre­me­no bi­la jed­no od naj­u­spje­šni­jih pred­u­ze­ća i ne­dav­no ka­šnje­nje pla­ta bi­lo je pr­vo u po­sled­nje dvi­je de­ce­ni­je.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *