Zbog dosade na poslu tuži šefa za 360.000 eura

Dodajte komentar

Koliko puta ste mislili da ćete umrijeti od dosade na poslu? Francuz Frederic Desnard bio je dovoljno umoran od dosade da je tužio poslodavca i traži 360.000 eura zbog dosade na poslu.

Desnard je radio za kompaniju Interparfums koja se bavi proizvodnjom parfema u razdoblju između 2010. i 2014. godine. Prije skoro dvije godine dobio je otkaz, a za posao kaže da mu je bilo toliko dosadno da je pao u depresiju.

Advokat Montasser Charni kaže kako je Desnard patio od depresije, imao je saobraćajnu nesreću zbog epileptičnog napada, pao je u komu i bio na bolovanju, prenosi CNN.

Frederic je bio plaćen oko 3.500 eura mjesečno, ali kaže da ništa nije radio. Službeni naziv radnog mjesta bio je “generalni upravnik uslugama”, ali kaže da su ga nadređeni zvali “dečko”. Slali su ga da radi neke njihove obaveze, a nekoliko puta je išao da pokupi djecu nadređenih s treninga.

Doktorica Sandi Mann ispričala je za BBC da je dosada na poslu zbilja ozbiljan problem, a posebno se ogleda na smanjenju životnog vijeka. Istraživanje na 7.000 javnih službenika u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da su zaposleni kojima je dosadno češće umirali tokom 24-godišnjeg istraživanja od radnika kojima nije bilo dosadno.

Mann kaže da ljudi ne umiru od dosade na bukvalan način, ali mogu umrijeti mlađi zato što često traže dodatnu stimulaciju na radnom mjestu i zato se okreću brzoj hrani, alkholu ili drogama.

Osim toga, sama dosada može se manifestovati putem stresa i depresije. Kratkoročna dosada može podsticati kreativnost, što je dokazano mnogim psihološkim istraživanjima, ali dugoročne posljedice dosade su još uvijek misterija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *