Svaki građanin duguje banci 1.500 eura

1 komentar

Da građani Crne Gore grcaju u dugovima pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore CBCG prema kojima stanovnici bankama ukupno duguju skoro milijardu eura.

Dug je viši u odnosu na prethodnu godinu, a poražavajuća je i činjenica da svako od građana duguja bankama čak tri prosječne plate, odnosno po 1.552 eura, pišu Dnevne novine.

Naime, prije deset godina crnogorski građani su bankama prosječno dugovali 373 eura i od tada do danas dugovi stanovnika konstantno rastu.

Ukupna kreditna zaduženost crnogorskog stanovništva na kraju juna tekuće godine iznosila je 965,7 miliona eura, što je za 49 miliona ili 5,3 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, zvanično je saopšteno Dnevnim novinama u Centralnoj banci Crne Gore.

Na kraju juna 2016. godine, zaduženost po glavi stanovnika je iznosila 1.552 eura i povećana je za 5,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, kazali su u Centralnoj banci.

Ukupni krediti privrede su na kraju juna tekuće godine iznosili 976,3 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine, kreditna zaduženost sektora privrede je povećana za 18,3 miliona eura ili 1,9 odsto.

Na kraju juna 2016. godine, ukupni krediti stanovništva koji kasne sa otplatom više od 30 dana iznosili su 103,8 miliona eura, što je za 15,8 miliona eura ili 13,2 odsto niže nego u istom periodu prethodne godine. Krediti privrede koji kasne sa otplatom su na kraju juna iznosili 246,9 miliona eura, i bilj eže smanjenje od 58 miliona eura ili 19 odsto na godišnjem nivou” objasnili su u Centralnoj banci.

Ni u regionu nije ništa bolja situacija kada je u pitanju kreditna zaduženost stanovništva. Građani Srbije duguju bankama skoro šest milijardi eura, dok prema podacima Finansijske agencije (Fina) zaduženost Hrvata dostigla 5,2 milijardi eura. Zbog neplaćenih dugovanja čak 330.000 hrvatskih građana je krajem maja bilo u blokadi, a samo njih 536 je pokrenulo postupak ličnog bankrota koji je zakonski omogućen u toj državi.

U Bosni i Hercegovini je nešto drugačija situacija. Stanovnici ove države bankama duguju 3,5 milijardi eura, ili prosječno dvije i po plate.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Zasto bankar.me ohrabruje ovakvo neprofesionalno prezentovanje podataka, jer podaci o zaduzenju se ne mogu pravilno sagledati bez podataka o stednji i cinjenice da je stanovnistvo neto povjerilac a ne neto duznik. banakr.me ipak zna bolje od ovih javnih poslenika u pohodu na kojekavi javni spin za ko zna koga u pozadini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *