Svaka treća kompanija koristi mobilne uređaje za finansijske transakcije

Prema rezultatima zajedničkog istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, preko 30 odsto kompanija koristi mobilne uređaje za pristup korporativnim bankovnim računima i za sprovođenje finansijskih transakcija.

Takođe, svaki drugi viši menadžer uplaćuje novac na korporativni račun preko aplikacije mobilnog bankarstva.

Istraživanje je pokazalo da se broj korporativnih predstavnika koji vrše finansijske transakcije uz pomoć mobilnih uređaja povećava. Tačnije, 28 odsto malih i srednjih preduzeća, kao i 34 odsto korporacija, obavlja finansijske transakcije preko mobilnih uređaja. Međutim, to ne rade samo zaposleni u finansijskim odeljenjima (63 odsto), već i viši menadžeri (54 odsto) i zaposleni na nižim pozicijama (8 odsto), koji slobodno obavljaju korporativne finansijske transakcije preko mobilnih aplikacija.

Kako da zaštitite svoj web sajt

Sve veća upotreba mobilnih uređaja za korporativno bankarstvo može da izloži riziku finansijska sredstva kompanije. Mobilne sajber pretnje su znatno više rasprostranjene u poslednjih nekoliko godina i jednako su opasne kao i pretnje koje se dovode u vezu sa računarima. Hakeri u sve većoj mjeri targetiraju mobilne platforme. Jedan od najbrže rastućih tipova malvera koji je nedavno detektovan jeste Trojan-Bankers, virus kreiran sa ciljem da ukrade akreditive za internet bankarstvo i sisteme elektronskog plaćanja, kao i podatke sa kreditnih ili debitnih kartica.

Prema riječima Rossa Hogana, globalnog direktora sektora za prevenciju prevara u kompaniji Kaspersky Lab ovaj trend ukazuje na kontinuirani rast korišćenja mobilnog bankarstva među korporativnim bankarskim klijentima.

“On će sigurno održati svoju popularnost budući se i korporativni i individiualni bankarski klijenti prebacuju na mobilno bankarstvo, koje ima svoje prednosti. Time se stvara imperativ za banke da obrate posebnu pažnju na bezbjednost klijenata i prevenciju prevara, kako bi na adekvatan način osigurale aplikacije mobilnog bankarstva, zaštitile povjerljive podatke o klijentima i obezbijedile vrijedne korporativne transakcije svojih klijenata. Svi korisnici usluga mobilnog bankarstva, kako korporativni tako i individualni, moraju biti na oprezu kada je u pitanju njihova bezbjednost i ponašanje, a takođe treba da se informišu kod svoje banke o mjerama koje su preduzete radi njihove bezbjednosti”, izjavio je Hogan.

Economy

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.