Osnovni marketing alati koje svaka firma treba da koristi

Digitalni kanali svakodnevno proizvode čini se beskrajne količine podataka. Tačnije, okean marketing podataka koji je danas dostupan otežava odluku na šta se fokusirati, naročito kada je kompanija mlada.

Srećom, u pomoć mogu priskočiti mnogi jednostavni i ne tako skupi alati i platforme.

Nikhil Hasija, direktor kompanije Azuqua, koja pomaže biznisima kao što su General Motors i Starbucks da povežu podatke i aplikacije na oblaku.

Hasija savjetuje koji digitalni alati su potrebni svakoj kompaniji.

Sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

Svakoj kompaniji je potreban internet sajt, ali veliki broj pravi sajtove bez sistema za upravljanje sadržajem.

CMS je softver koji vodi evidenciju o cjelokupnom sadržaju na sajtu, od tekstova do video sadržaja i pomaže prosječnim korisnicima računara da upravljaju svojim sajtom.

Ne postoji ni jedan razlog da trošite resurse za ažuriranje kopije sajta. Hasija koristi WordPress jer ne zahtijeva inženjerske vještine, u ponudi su milioni tema i postoji izgrađena zajednica korisnika koji uvjek mogu da pomognu.

Internet analitika

Za većinu početnika u biznisu, Google Analytics je sasvim dovoljan. Međutim, kada posjete počnu da rastu, biće vam potrebni napredniji, i malo skuplji alati za praćenje kao što su Mixpanel, Kissmetrics, Omniture ili Webtrends.

Analiza posjeta je važna za pravljenje eksperimenata i povećanje uticaja vašeg sadržaja, naročito u slučaju ako se bavite online prodajom.

Sistemi za upravljanje klijentima (CRM)

Kada počnu da vam dolaze lidovi, njima morate upravljati.

Najpoznatiji CRM sistem je Salesforce, ali je tokom godina postao komplikovan za korišćenje. Dobra stvar kod ovom sistema je što svaki prodavac i član marketing tima zna kako da ga koristi. Hasija savjetuje korišćenje Pipedrive sistema, kao dobre alternative.

Automatizacija marketinga

Kada počnete da ulažete novac u osvajanje lidova putem plaćenih medija ili događaja, biće potrebno da ispratite i optimizujete ove troškove, kako bi lidovi sazreli i donijeli prihod.

Ovo znači da vam je potreban sistem koji će praviti unutrašnje stranice (landing pages, koje često nisu početna stranica sajta), slati newsletter-e ili kreirati kampanje.

Ako ste fokusirani na email marketing ili newsletter kampanje, alati kao što su MailChimp, SendGrid ili Constant Contact će vam biti dovoljni. Međutim, ovi alati ne generišu lidove. Marketo ili HubSpot će vam mnogo bolje poslužiti.

Alati za dizajn

Marketing je u suštini vizuelan, naročito u digitalnom dobu. Dok velike kompanije imaju timove koji se bave isključivo dizajnom ili taj dio posla za njih obavlja neka agencija, mali timovi većinu ovog posla rade unutar kompanije.

Mnogi timovi i dalje koriste Photoshop, dok ovaj stručnjak savetuje korišćenje alata Sketch, koji je jednostavniji i lakši za upotrebu. Sketch pokriva sve one funkcionalnosti na kojima većinu vremena rade ljudi koji nisu profesionalni dizajneri.

On takođe preporučuje Canva za jednostavno kreiranje kreative društvenih medija i Unsplash za pronalaženje besplatnih fotografija u visokoj rezoluciji.

Izvor: GdeInvestirati

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.