Institut “Simo Milošević: Vlada da preuzme 6,5 miliona eura potraživanja Jugobanke

Dodajte komentar

Sindikat Instituta “Simo Milošević” angažovao je advokatsku kancelariju koja bi trebalo da ispita mogućnost da Vlada preuzme potraživanje Jugobanke, koje bi sa kamatama iznosilo oko 6,5 miliona eura. Time bi bio obezbijeđen opstanak preduzeća, uvjereni su u IO Sindikata.

Oni su saopštili da su advokati dobili precizan nalog da ispitaju zakonske mogućnosti isplate zarada po Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost, prenosi Radio Jadran.

Svjesni situacije u kojoj se Institut nalazi prolazeći kroz četiri tenderska postupka za prodaju većinskog paketa akcija, zaposleni su se sa niskim zaradama svjesno žrtvovali zarad opstanka i bolje budućnosti kompanije“, navode u saopštenju.

Dugovanja Instituta, po osnovu sudskih sporova, dovodi zaposlene u nedoumicu da li je njihova žrtva uzaludna.

Stoga je i postavljeno pitanje da li će Vlada preuzeti eventualno potraživanje Jugobanke, koje bi sa kamatama iznosilo oko 6,5 miliona eura, kao što je to bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom sa International Wellness grupom IWG, iako je ta londonska kompanija, neispunjavanjem obaveza, odustala od kupovine većinskog paketa akcija Instituta. Na to pitanje menadžment Instituta nema odgovor“, tvrde iz Sindikata.

Radnici Instituta opravdano strahuju da će, u slučaju realizacije tog potraživanja, postati samo brojevi na evidenciji Biroa za zapošljavanje. Iz Sindikata su saopštili da su predsjedniku Odbora direktora i izvršnom direktoru Instituta postavili pitanja od značaja za zaposlene i ponudili riješenja.

Kako nije dobijen zadovoljavajući odgovor, Sindikat je bio prinuđen da angažuje advokatsku kancelariju specijalizovanu za pitanja radnog prava, jer zaposleni u Institutu podnose najveći dio tereta neuspjelih pokušaja privatizacije – objašnjavaju sindikalni predstavnici.

Zarade su ostale na nivou iz 2008. godine, pa su zaposleni prinuđeni da rješenje za poboljšanje materijalne situacije potraže van Instituta – odlaskom u prijevremenu penziju, korišćenjem beneficija za majke troje djece ili zasnivanjem radnog odnosa u drugoj kompaniji. Tako se broj zaposlenih značajno smanjuje iz godine u godinu, a interesovanje za Institut kao poslodavca je sve manje. To stvara opravdan strah da će Institut ostati bez najveće vrijednosti – stručnog i požrtvovanog kadra, po kome je i poznat“, zaključuje se u saopštenju.

Britansko-američka grupacija IWG je na četvrti tender za prodaju 56,48 odsto državnih akcija Instituta ponudila nešto više od deset miliona  eura, ali kako nije ispunila obaveze iz kupoprodajniog ugovora u traženom roku od 6 mjeseci, ugovor je u maju ove godine raskinut.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *