Facebook protjeruje “clickbait” naslove

Dodajte komentar

Iz Facebooka su objavili da će pomoću novog algoritma uklanjati naslove koji će biti klasifikovani kao ‘clickbait’, one koji uskraćuju ili izvrću informaciju. Takvi će se naslovi puno rjeđe pojavljivati korisnicima u News Feedu.

Želimo da izdavači objavljuju informacije do kojih je ljudima stalo, a mislimo da je ljudima stalo do naslova koji su puno konkretniji“, rekao je za New York Times Adam Mosseri koji je u Facebooku zadužen za taj dio posla.

Facebook već duže vrijeme nastoji da poveća zadovoljstvo svojih korisnika i zadrži ih na Facebooku što više vremena tijekom dana. Već su u junu napravili određene izmjene u algoritmu koje idu u smjeru toga da se zavaravajući naslovi pojavljuju rjeđe, a u četvrtak je algoritam dodatno midifikovan kako bi se napravio još jedan korak u tom smjeru.

Facebook je mjesecima klasifikovao izraze koji se obično koriste u ‘clickbait’ naslovima. Kao primjere Mosseri navodi naslove poput ‘Pas je zalajao na dostavljača, a njegova reakcija bila je neprocjenjiva’ ili ‘Kada je pogledala ispod jastuka i vidjela OVO … bila sam u ŠOKU’.

Ovaj potez Facebooka vjerovatno će povećati nervozu medijskih izdavača koji se snažno oslanjaju na saobraćaj s Facebooka i često se žale da imaju premalo uvida u to kako Facebook podešava svoj moćni algoritam. Facebook im je od velike važnosti jer do daleko više čitalaca mogu doći putem njegovog News Feeda nego isključivo putem naslovnica svojih portala.

Poslovni

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *