Vrijednost banaka u Evropi ove godine prepolovljena

Dodajte komentar

Iako su neke od najznačajnijih evropskih banaka u srijedu objavile dobre poslovne rezultate, to je tek neznatno ublažilo ovogodišnje katastrofalnu rezultate njihovih dionica na berzama.

Intesa Sanpaolo objavila je da su joj prihodi u drugom tromjesečju s 4,5 milijardi eura godinu ranije blago porasli na 4,6 milijardi eura.

Dobit je pak pala s 940 miliona eura na 901 milion eura. UniCredit je pak izvijestio o skoku dobiti za 75 posto na 916 milion eura. Prihodi su rasli sedam posto na 6,1 milijardu eura. Na kraju, francuska Societé Générale banka ugodno je iznenadila analitičare izvijestivši o rastu neto dobiti od osam posto na 1,5 milijardi eura, dijelom i zbog prodaje udjela u Visa Europe. Naime, po toj se osnovi banci slilo 662 miliona eura. Ukupni prihodi iznosili su malo manje od sedam milijardi eura.

Bolji rezultati velikih banaka od očekivanja rezultirali su u srijedu rastom Euro Stoxx indeksa banaka za 1,6 posto. No, taj rast jedva je kap u moru ako se pogleda vrlo loš rezultat  dionica banka tokom ove godine. Neke od najvećih banaka izgubile su u više od pola svoje vrijednosti. Tako je, naprimjer, dionica Deutsche Banka ove godine u minusu za 65 posto, švajcarske Credit Suisse za 60 posto, a Barclaysa za 49 posto. Uzrok rasprodaji dionica leži u činjenici da su evropske banke slabo kapitalizovane, ističe za CNN Diane Pierret, profesorica finansija na poslovnoj školi Univerziteta Lausanne.

Banke sa najvećim padom vrijednosti ove godine
Banke sa najvećim padom vrijednosti ove godine

Banke i dalje imaju lošu imovinu u svojim bilansima, poput loših kredita, a rizik od prelijevanja problema iz banke u jednoj državi u druge i dalje je visok“, ističe Pierret.

Drugi je problem slabo kreditiranje u uslovima vrlo niskih kamata. Drugim riječima, banke jednostavno ne zarađuju dovoljno. Iako je stres test čiji su rezultati objavljeni prošle nedjelje pokazao da je stanje bolje od očekivanja, to ipak nije uvjerilo investitore. Postoji i razlog, kaže Pierret. Naime, da se stres test sprovodio po američkoj metodologiji, od 51 banke palo bi njih 29, a nedostatak kapitala iznosio bi 123 milijarde eura.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *