Tesla Motors: Prihodi porasli više od 30 posto, gubitak 60 posto

Dodajte komentar
Prihodi Tesla Motorsa dostigli su u proteklom tromjesečju 1,27 milijardi dolara, 33 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, no zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja, gubitak tog proizvođača električnih automobila takođe je snažno porastao.

U drugom tromjesečju ove godine gubitak Tesle iznosio je 293 miliona dolara, što je 59 posto više u odnosu na 184 miliona dolara godinu dana prije, stoji u poslovnom izvještaju kompanije, objavljenom u srijedu.

To je već 13. kvartal zaredom kako taj proizvođač električnih automobila bilježi gubitak. Jedinu tromjesečnu dobit Tesla je zabilježio 2013. godine.

U proteklom je tromjesečju kompanij aisporučila oko 14.400 vozila, manje od planiranih 17.000.

To je drugo tromjesečje zaredom kako kompanija nije ispunila ciljeve po pitanju proizvodnje i isporuka, pa analitičari smatraju da neće ispuniti proizvodne ciljeve u ovoj godini, odnosno isporuku između 80.000 i 90.000 vozila.

No, kompanija je poručila kako su nove narudžbe porasle za 67 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i da u drugoj polovini godine planira isporučiti 50.000 modela S i X.

Kompanija je objavila i da je u proteklom tromjesečju završila radove na dizajnu Modela 3, njenom prvom vozilu za masovno tržište s mogućom početnom cijenom od 35.000 dolara, i da bi proizvodnja tog modela trebala početi do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *