Sjutra odluka o reprogramu poreskog duga

Dodajte komentar

Kojim kompanijamaje odobren reprogram poreskog duga trebalo bi da se zna sjutra, jer je juče komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva finansija, Poreske i Uprave carina razmatrala 17 zahtjeva.

Među njima su i zahtjevi medijskih kuća TV Vijesti sa dugom od 270 hiljada eura, Dejli presa 380 hiljada, TV Pinka 93 hiljade, Antene M 37 hiljada i Prve 15 hiljada eura.

Komisija će, kako saznaje Pobjeda, danas Ministarstvu finansija uputiti predlog za reprogram duga.

Procedura

Očekuje se da ministar Raško Konjević, koji daje konačnu saglasnost na predlog komisije, u petak donese odluku, kaže izvor Pobjede i dodaje da ministar ne mora da prihvati predloge sedmočlane komisije u kojoj su četiri člana iz Ministarstva finansija, dva iz Poreske uprave i jedan iz Uprave carina.

Vladinom Uredbom za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja propisuje se da poreski obveznik koji traži reprogram u zahtjevu treba da navede koje sredstvo obezbjeđenja nudi, a komisija predlaže na osnovu njegovog zahtjeva i upućuje ministru finansija na konačnu odluku. Uredbom je predviđeno da obezbjeđenje može da bude zaloga na nepokretnostima, na pokretnim stvarima, neopoziva bankarska garancija, jemstvo drugog lica koje je vlasnik imovine na kojoj nema tereta i ograničenja, trasirana mjenica, akceptirana od strane dva žiranta, na čije se zarade uspostavlja administrativna zabrana, kao i avalirana mjenica.

Prema Uredbi, koja je donesena 28. aprila ove godine, ko dostavi sedmočlanoj komisiji plan konsolidacije, te ako ga ona odbori, ne mora da ima nijedno od ovih obezbjeđenja.

Veliki dug

Poreski dug može da se odloži najviše na 12 mjesečnih rata. Reprogram može da traži građanin čiji je poreski dug iznad 500 eura, preduzetnik i malo preduzeće iznad 2.000 eura, srednja firma iznad 20.000 eura i veliko preduzeće iznad 50.000eura.

U članu četiri ove odluke piše da se odlaganje potraživanja većih od 50.000 eura može odobriti samo uz zalogu na nepokretnostima, neopozivu bankarsku garanciju ili avaliranu mjenicu od poslovne banke. Vrijednost osiguranja ne može biti manja od visine potraživanja za koji se traži odlaganje naplate.

Odlukom je propisano da se reprogram ne može odobriti za dug za PDV, akcize i carine pri uvozu proizvoda i porez na kafu.

Ukoliko dužnik ne izvršava obaveze, rješenje o reprogramu prestaje da važi.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *