Podgorica dobija novu trim stazu i avanturistički park

Dodajte komentar

Uprava Glavnog grada je, u skladu sa planom i programom rada gradskih organa i službi, realizovala značajne projekte i investicije kojima su revitalizovane postojeće zelene površine i stvorene nove koje predstavljaju značajan iskorak za čistiji i zeleniji grad, kao i stvaranje pretpostavki za veći kvalitet života u Podgorici.

Ambicija gradske uprave je da stvori pretpostavke kako bi Podgorica u narednom periodu bila ozbiljan konkurent za prestižnu titulu zelene prijestonice Evrope.

Polazeći od činjenice da je trim staza u Tološima najposjećeniji park u Podgorici i da predstavlja kultno mjesto za brojne sportiste, rekreativce i veliki broj građana, uprava Glavnog grada je postavila kao prioritetni zadatak sređivanje te zelene oaze. Kroz partnerstvo sa kompanijom Telekom, u kojoj je Glavni grad obezbijedio 60 odsto, a Telekom 40 odsto sredstava, obnovljen je mobilijar, izgrađene teretane na otvorenom, rekonstruisana staza za rekreaciju, zamijenjena rasvjeta i ugrađene antene za internet. Sa zadovoljsvom možemo da najavimo i uskoro počinjanje radova na izgradnji nove trim staze u Tološima, koja će biti opremljena svim savremenim sadržajima, kako bi građanima Podgorice stvorili dodatne uslove za sve vidove odmora i rekreacije“, rečeno je Dnevnim novinama u upravi Glavnog grada.

Realizacijom Ugovora o donaciji između Glavnog grada i ambasade NR Kine rekonstruisan je park na Pobrežju, što je podrazumijevalo ugradnju novog i rekonstrukciju postojećeg urbanog mobilijara, izgradnju novih staza, montažu dječijih igrališta kao i nove sadnice.

Glavni grad je nedavno podržao i akciju ozelenjavanja Ćemovskog polja koju su organizovali Hemofarm, Hemomont i Hemofarm Fondacija i tom prilikom je zasađeno 100 sadnica na jednom dijelu pomenute park šume, koju gradska preduzeća redovno održavaju i svojim kontinuiranim angažmanom čine da i taj prostor predstavlja značajan prirodni resurs.

U skladu sa opredjeljenjem gradske uprave da uređuje i unapređuje postojeće i da stvara nove zelene površine po kojima se Podgorica prepoznaje, ali i nastojanjem da kroz partnerstva sa građanima, uspješnim kompanijama i privrednim subjektima, bude prepoznatljiva, uprava Glavnog grada je u saradnji sa kompanijom Ekoplant, na Bulevaru Mihaila Lalića učestvovala u akciji sađenja 25 drvorednih stabala zelenog hrasta.

Kroz privatno javno partnerstvo realizujemo projekat izgradnje Avanturističkog parka na brdu Gorica. Njegovom izgradnjom, koja je u završnoj fazi, turistička ponuda Glavnog grada biće potpunija jer će građani Podgorice i svi njeni posjetioci imati priliku da koriste raznovrsne rekreativne sadržaje tog parka”, kažu u graskoj upravi.

Naglašavaju da se kontinuirano sprovode akcije čišćenja i uređenja svih park šuma na teritoriji Podgorice, kao i brda Gorica i Ljubović, koje gradska uprava često realizuje i uz pomoć građana i predstavnika nevladinog sektora.

U tom cilju gradske službe čine velike napore, prvenstveno na uklananju suvih krošnji stabala i velikih količina biljnog otpada, kako bi park šume izgledale ljepše i funkcionalnije, odnosno u punom značenju riječi predstavljale „pluća grada”. N ajveća satisfakcija za uloženi trud i rad jesu upravo pohvale građana iz svih djelova grada koji koriste park šume za odmor i rekreacij”, ističu u Glavnom gradu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *