Kako je izgledala prva vožnja kineskog superautobusa

Dodajte komentar

Ambiciozni projekat džinovskog autobusa na sprat koji se kreće po šinama polako postaje stvarnost. Nakon predstavljanja prototipa u julu, početkom avgusta je upriličena i prva test vožnja.

Mnogi su u neverici vrteli glavom kada su Kinezi najavili novi sistem javnog prevoza namenjen velikim gradovima u toj zemlji, ali Transit Elevated Bus (TEB) uskoro bi mogao da se nađe u saobraćaju.

TEB, koji predstavlja kombinaciju autobusa i nadzemnog metroa, kretaće se po specijalnim šinama širokim gradskim bulevarima, na dionicama na kojima nema fizičkih prepreka za njegovo saobraćanje. Kabina je izdignuta na visinu od 2 m iznad zemlje, tako da ispod superautobusa mogu nesmetano da se kreću putnička vozila standardne visine.

Prototip je dugačak 22 m, širok 7,8 m, dok je ukupna visina 4,8 m. U kabinu može da se smesti do 300 putnika, a maksimalna brzina test vozila je 60 km/h:

https://youtu.be/ZiKGjnG01KY

Test ruta je za sada dugačka svega 300 m, a kao što se vidi na snimku, putnici ulaze/izlaze iz vozila preko malih izdignutih platformi koje će se nalaziti na svakoj stanici ovog autobusa. Na prednjem i zadnjem dijelu vozila nalaze se semafori koji će pomoći da se saobraćaj motornih vozila ispod autobusa odvija bezbjedno.

U kompaniji koja stoji iza ovog projekta TEB kažu da je predviđeno da se pojedinačni autobusu mogu povezivati (slično kao tramvaji) čime se značajno uvećava putnički kapacitet.

Osim kineskih, interesovanje za implementaciju TEB sistem pokazale su i vlasti pojedinih gradova u Brazilu, Indiji, Indoneziji i Francuskoj, kažu u kompaniji.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *