13 znakova koji otkrivaju da živite život koji vam se ne sviđa

Dodajte komentar

Koji je vaš dječji san i jeste li ga ostvarili odrastajući, dva su pitanja koja je američka psihologinja i autorka Carol Morgan postavila svojim čitaocima. Onima koji bi na drugo pitanje odgovorili negativno, ponudila je ovih 13 indikatora koji mogu upućivati da na to da život prolazi – pored njih.

Trošite previše vremena na stvari koje ne biste trebali da radite
Video igre, reality, prejedanje, opijanje… Posmatrajte svoje aktivnosti. Na što vam odlazi najviše vremena? Donosi li vam to što dobroga? Čini li vaš život boljim? Polaže li temelje za bolju budućnost?

Prigovarate
Žalite se oko posla, šefa, plate, susjeda, partnera? Jedino što time postižete je širenje negativne energije. Prigovaranje ne mijenja ništa. Drži vas zarobljenim. Umjesto toga, preusmjerite misli na stvari koje vam idu od ruke.

Ne hranite svoj um
Kada ste zadnji put naučili nešto novo? Pozitivni izazovi u životu proširiće naše spoznaje i dati nam osjećaj napretka.

Loše govorite o sebi
Mislite li da nešto možete ili da ne možete, u pravu ste. Ukoliko se uvjerite da niste dovoljno pametni za unapređenje, u pravu ste. Ako tvrdite da ste preiscrpljeni za naučiti nešto novo, tako je. Šta god da sebi govorimo, postaje stvarno. Stoga pažljivo analizirajte šta radite, jer vaš život su vaše misli.

Nemate inspiracije
Ništa vas ne zanima? Ne znate kako da se pokrenute? Svi imamo stvari koje nas inspirišu, pitanje je koliko smo ih duboko zakopali. Pronađite ono što vas raduje i radite na tome.

Ne planirate budućnost
Živjeti u trenutku nije loša stvar, no nije loše ni zapitati se ponekad kuda želimo da idemo. Ako nemate cilj ni plan, poput čamca ste koji pluta okeanom nadajući se da će dospjeti negdje. Potreban vam je unutrašnji GPS koji će vas voditi prema vašoj destinaciji u životu, jednom kad je odredite.

Previše vremena provodite s ljudima koji ne doprinose vašem rastu
Lako je zapeti s ljudima koji vas ne tjeraju da budete bolja osoba. Naprotiv, energetski vampiri, kako ih zovu, s vremenom će vas povući na dno i za sve što su uzeli neće dati ništa pozitivno zauzvrat.

Zavisni ste od telefona
Razmislite o svom vremenu koje trošite dok ‘visite’ na telefonu. Ili još gore, o svim odnosima koji se narušavaju zbog toga. Možda propuštate svoj život dok pregledate tuđe na društvenim mrežama.

Trošite novac na nebitne stvari
Postoji razlika između potrebe i želje. No, ta linija se, posljednjih godina posebno, zamaglila. Svi znamo nekoga ko jedva plaća kredit, ali ima najskuplji telefon. U suštini malo je toga što nam je istinski potrebno. Hrana, voda, prostor za život i ljubav su neke od tih stvari bez kojih se ne može. Sve ostalo su bonusi. Stoga analizirajte na što trošite novac i možete li to promijeniti. Ono što uštedite možete uložiti u budućnost.

Ne spavate dovoljno
Dobar san bitan je faktor za zdravlje. Imate li naviku da ostanete budni do kasno u noć ili ste prezaposleni da bi ranije otišli u krevet, a umor se gomila, stanite i razmislite gdje će vas to odvesti.

Ne brinete o svom tijelu
Uz san, prehrana i fizička kondicija jednako su bitne. I koliko god da mislimo da smo sve već čuli o uravnoteženoj prehrani i kretanju, da li se tako zaista i ponašamo?

Ne napuštate svoju zonu udobnosti
Ovdje ne mislimo na najdraže jelo koje uvijek naručujete u restoranu nego na rizik koji vas može odvesti korak dalje u životu. Imajući na umu da ste dobro razmislili o njemu.

Živite život koji vam se ne sviđa
Jeste li srećni? Ako niste, promijenite nešto. Život bi trebalo da bude uzbudljiv. Prva promjena koju morate napraviti je riješiti se ideje da su promjene nemoguće.

Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *