Žičara: Od Cetinja do Boke za 45 minuta, cijena povratne karte 30 eura

Dodajte komentar

Do kraja sedmice biće raspisan tender za gradnju 14,7 kilometara duge žičare na relaciji Kotor-Cetinje. Projekat podrazumijeva izgradnju žičare od Kotora do Cetinja, sa međustanicama u mjestu Kuk i Ivanova Korita

Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bio pružen užitak u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom, duhovnom i kulturnom centru države. Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci.Prema najavama iz Vlade, koncesija za projekat žičare će biti dodjeljena putem transparentnog, otvorenog, međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama. Portal Analitika je prenio djelove iz vladine Analize opravdanosti gradnje žičare.

“Sa prosječnom cijenom povratne karte od 20 do 30 eura, zavisno od dionice koju putnik izabere, da li samo da putuje do međustanica Ivanova korita ili Kuk, ili cijelu dionicu do Cetinja odnosno Kotora, procijenjeni godišnji prihodi bi iznosili preko 3, 6 miliona eura, odnosno preko 4,7 miliona eura u optimističnom scenariju, već u prvoj godini poslovanja. Prema dostupnim podacima, projekat Žičare Kotor-Lovćen-Cetinje zajedno sa drugim sličnim projektima će izazvati veću potrošnju stranih turista u Crnoj Gori. Prisustvo više turističkih atrakcija u NP Lovćen i Cetinju ima potencijal da podstakne turiste, koji posjećuju ove lokacije, da izdvoje više novca za ekskurziju/ostanak u Crnoj Gori, i ostanu duže nego ranijih godina. Takođe, shodno procjenama Svjetskog saveza za turizam i putovanja pretpostavlja se da će se prosječan dnevni izdatak putnika sa kruzera povećati za 40%, tj. sa 93 eura po danu na 130 eura po danu, ukoliko bude koristio Žičaru. Ovo povećanje u potrošnji turista rezultiralo bi većim prihodima u Cetinju i Nacionalnom parku Lovćen. Tako bi Prijestonica Cetinje mogla povećati između 0, 8 i 1,5 miliona eura dodatne potrošnje od stranih turista u 2015. godini, koji će biti isključivo “posljedica” rada Žičare. Na osnovu ovih podataka možemo konstatovati da bi u periodu eksploatacije Žičare, od 2015. do 2044. godine, u neto sadašnjoj vrijednosti, potencijalna dodatna potrošnja posjetilaca u Cetinju bila izmedju 23 i 42 miliona eura, navodi se u Analizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *