Zakon o zaradama mrtvo slovo na papiru

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je konstatovala da se Zakon o zaradama u javnom sektoru, mahom, ne primjenjuje u ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava.

Evidentno je da zakon ne primjenjuju javne ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava, agencije, privredna društva koja su u većinskom vlasništvu države odnosno lokalne samouprave i druga pravna lica čiji je osnivač lokalna samouprava ili vrše javna ovlašćenja”, navodi se u vladinoj Informaciji u vezi primjene Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Prema dokumentu, primjena odredbi Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru od strane lokalnih samouprava pokazala je da nijesu ispoštovani principi Zakona koji se odnose na fiskalnu održivost, ujednačenost zarada za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo odnosno podnivo kvalifikacija.

Odnosno jedan broj opština ne poštuje instrukcije Ministarstva finansija u dijelu utvrđivanja koeficijenata zbog neslaganja sa kategorizacijom visoko rukovodnog kadra datom u instrukcijama i utvrđuje dodatke na zaradu kako ne bi došlo da smanjenja zarada u odnosu na period prije stupanja na snagu ovog Zakona”, poručuje se u dokumentu.

U Informaciji se konstatuje da su 13 jedinica lokalne samouprave donijele su odluke o zaradama (Bar, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Ulcinj, Šavnik i Žabljak),  a da  su četiri opštine “pisanim putem obavijestile Ministarstvo finansija da nijesu u mogućnosti da primjenjuju zakon zbog nedostatka sredstava (Andrijevica, Berane, Petnjica i Plav)”.

Opština Gusinje nije donijela odluku o zaradama, Opština Kolašin je dostavila odluku o zaradama zaposlenih u javnom sektoru opštine Kolašin Vladi na saglasnost i četiri jedinice lokalne samouprave su dostavile Ministarstvu odluke na koje još uvijek nije data saglasnost (Budva, Kotor, Herceg Novi i Tivat)“, zaključuje se u dokumentu.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *