Societe Generale: Neto dobit porasla 8,1 posto

Dodajte komentar

Francuski div Societe Generale u srijedu je izvijestio o rastu neto dobiti u drugom tromjesečju za 8,1 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, što se dijelom pripisuje prodaji udjela banke u kartičarskoj kući Visa Europe.

Neto dobit Societe Generale u razdoblju od aprila do juna iznosila je 1,5 milijardi eura, pokazao je poslovni izvještaj francuske banke.

Prodajom dionica kartičarske kuće Visa Europe ponovo njenoj matičnoj kompaniji Visa Inc. francuski je zajmodavac uprihodio 662 miliona eura nakon poreza.

U banci trpe negativne učinke u poslovanju zbog nestabilnosti na tržištima koje je izazvala britanska referendumska odluka o napuštanju Evropske unije, kao i zbog dužeg razdoblja niskih kamatnih stopa.

Neto dobit u djelu poslovanja s globalnim bankarstvom i ulagačkim rješenjima, koje uključuje investiciono bankarstvo, smanjena je za 36 posto u drugom tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine, na 448 miliona eura, pokazao je izvještaj.

S druge strane, poslovanje s građanima izvan matične Francuske i sa specijalizovanim finansijskim uslugama postigli su bolje rezultate, ostvarivši skok neto dobiti za 36 posto u navedenom razdoblju, na 436 miliona eura.

Odnos kapitala, glavni pokazatelj financijske snage, krajem juna iznosio je 11,1 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *