Najveće svjetske kompanije zainteresovane za beogradski aerodrom

Za upravljanje ili partnerstvo sa beogradskim aerodromom Nikola Tesla zainteresovano je osam svjetskih kompanija iz te oblasti, među kojima su francuski Vinci i njemački Fraport.

Zainteresovan je i francuski Bouygues, koji upravlja aerodromom u Zagrebu, dvije kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i tri kompanije iz Kine.

Beogradske Večernje novosti pišu i da još nije donijeta odluka o budućem načinu upravljanja beogradskim aerodromom, a da će privatizacioni savjetnik najvjerovatnije predložiti raspisivanje tendera za koncesiju beogradskog aerodroma, budući da većina tih objekata u svijetu funkcioniše na taj način.

Koncesionim aktom, firma koja bi pobijedila na tenderu upravljala bi beogradskim aerodromom u narednih 25 do 30 godina, mada se taj rok može produžiti i na pola vijeka. Kako navodi izvor tog lista, drugi model je privatizacija, a treći, koji je najmanje izvjesan je javno-privatno partnerstvo.

Novosti pišu i da se razmatra mogućnost izgradnje železničke pruge koja bi aerodrom povezala s gradom.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *