Miodrag Kostić kupuje Alpha banku?

1 komentar

Miodrag Kostić mogao bi postati novi vlasnik Alpha banke u Srbiji.  Naime skupština dioničara AIK banke, koja je u Kostićevom vlasništvu, na sjednici zakazanoj za 2. septembar ove godine, trebala bi odobriti ulaganje AIK banke u kupovinu do 100% dionica Alpha banke Srbija.

AIK ovim potezom postaje četvrta banka u Srbiji sa udjelom od 8,4% tržišta, a srpski biznismen bi preuzeo i 76 filijala Alpha banke u Srbiji.

Alpha banka je 2002. godine ušla na tržište Srbije. Privatizacijom Jubanke A.D. Beograd 2005. godine Alpha banka se, kako smatraju u ovoj finansijskoj instituciji, pozicionirala u sam vrh srpske bankarske elite. Ugovor vrijedan 152 miliona eura svrstao je ovu privatizaciju među najveće realizovane strane investicije u Srbiji.

MK grupa u vlasništvu Miodraga Kostića je značajnije vlasništvo nad AIK bankom stekla početkom 2014. godine. Potom je uslijedilo ukrupnjavanje vlasništva kroz javne ponude za preuzimanje, da bi, na kraju, prošlog mjeseca, objavljena odluka i o prinudnom otkupu, kada su firme u okviru MK grupe premašile 90% udjela u vlasništvu AIK banke.

Takođe, AIK banka je sredinom jula povećala učešće i postala drugi najveći dioničar u u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Prema pisanju slovenačkih medija, nakon što je Evropska centralna banka dozvolila povećanje udela na 20%, AIK banka je nastavila sa kupovinom dionica u slovenačkoj banci, i svoj udio sa 13,86% povećala na 15,18%.

Manager

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Iako je ovaj biznismen angazovao primjetno kvalitetan tim za bankarsko razvijanje , ipak su ovo potezi koji potvrdjuju njegovo podrzavanje teskih ostataka G17 Plus a to nije kvalitetan razvojni pravac za dobro bankarsko trziste Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *