Milijarde vrijedna preuzimanja kompanija – koje su propale

Dodajte komentar
Wall Street

Američki telekom Verizon Communications objavio je preuzimanje internetskog diva Yahoo za oko pet milijardi dolara. Preuzimanje bi trebalo poboljšati Verizonovo internetsko poslovanje, a nije naodmet spomenuti i da je Yahoo i dalje među najposjećenijim stranicama na internetu.

Prema nekim procjenama više od 300 miliona korisnika svakog mjeseca posjeti neku Yahoo stranicu što ih čini trećima po broju posjetilaca iza Googlea i Facebooka.

Yahoo će prestati postojati kao kompanija s vlastitom uslugom ili proizvodima već će ostati samo udjeli u Yahoo Japan i kineskoj Alibaba Group Holding. 15 posto dionica Alibabe u vlasništvu Yahooa procjenjuje se na oko 25 milijardi dolara. Prije nekoliko godina Microsoft je pokušao da preuzme Yahoo za 44 milijarde dolara. Krajem 2011. godine ponudili su 18 milijardi dolara, ali uprava je obje ponude odbila.

Milijarde dolara koliko je plaćeno za preuzimanje Yahooa i dalje je sitniš u odnosu na neka druga preuzimanja, a u nastavku pročitajte detalje o nekim od najvećih preuzimanja kompanija u istoriji.

AOL-Time Warner: istorija propasti

Spajanje tadašnjih AOL-a i Time Warnera za 186,2 milijarde dolara početkom 2000. godine i dalje je rekorder po postignutoj cijeni za preuzimanje. AOL, pružaoc usluge dial-up interneta, bio je na vrhuncu moći kao neprikosnoveni vladar interneta u SAD-u. Time Warner imao je priliku da dobije novu distribucionu platformu, a AOL je dobivao neviđenu količinu sadržaja za distribuciju pretplatnicima. Međutim, nedugo nakon spajanja, došlo je do raspada tehnološkog sektora u SAD-u. AOL Time Warner 2002. godine imao je gubitke od 99 milijardi dolara, što je i dan danas rekord za gubitke bilo koje kompanije na svijetu. Cijene dionica AOL-a izgubile su 200 milijardi dolara vrijednosti, pale su s 226 milijardi na oko 20 milijardi dolara.

Britanci i Nijemci ratuju

Drugo najveće preuzimanje je neprijateljsko preuzimanje njemačke Mannesmann grupe koje je krajem 1999. godine sproveo britanski Vodafone Airtouch. Procjenjuje se da je ukupno potrošeno oko 185 milijardi dolara kako bi Vodafone preuzeo industrijskog diva Mannesmanna koji je u to doba imao više od 100.000 zaposlenih širom svijeta. Mannesmann je svojevremeno bio jedan od najvećih konkurenata Deutche Telekomu i zbog toga je bio veoma zanimljiv Vodafoneu za širenje poslovanja.

Šefovi njemačke kompanije odbijali su da prihvate ponude britanskog telekoma zato što su bili uvjereni da kulture rada tih dviju zemalja nisu kompatibilne i da bi bilo problema sa sindikatima i predstavnicima radnika dođe li do prevelikih promjena. Nakon preuzimanja, telekomunikacioni odsjeci Mannesmanna integrisani su u Vodafone dok su ostali odsjeci odvojeni i prodati najboljim ponuđačima. Salzgitter AG kupio je odsjek proizvodnje cijevi zajedno s imenom Mannesmann.

Komunikacioni divovi

I treće najveće preuzimanje tiče se komunikacionog sektora. 2013. godine, Verizon je preuzeo Cellco Partnership za otprilike 130 milijardi dolara. U veoma kompleksnim poslovnim transakcijama, Verizon Communications otkupio je 45% posto Vodafoneovog udjela u zajedničkoj kompaniji Verizona i Vodafonea pod nazivom Cellco Partnership. Nakon preuzimanja preimenovali su kompaniju u Verizon Wireless i danas su najveći mobilni telekom u SAD-u s više od 14 miliona pretplatnika.

Duhan i bankovna kriza

Tridesetak milijardi dolara manje koštalo je razdvajanje Phillip Morris International od krovne kompanije Atria. U avgustu 2007. godine, Atria je odlučila da Phillip Morris dioničarima kako bi mogli razdvojiti duvansku industriju izvan SAD-a od ostalih proizvoda. Naime, Atria je bila vlasnik Kraft Foods koji je prodavao mnoge prehrambene proizvode poput Milka čokolada, Philadelphia namaza i Oreo keksa.

2007. godine, malo prije finansijske krize, Royal Bank of Scotland zajedno s belgijskim Fortisom i španskim Santanderom planirala je da preuzme nizozemski ABN AMRO za stotinjak milijardi dolara. Preuzimanje je bilo uspješno, ali zbog velikih kredita i finansijskih problema RBS-a holandske vlasti morale su uskočiti i spasiti ABN AMRO.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *