Južna Koreja zabranila 80 Volkswagenovih modela

Dodajte komentar

Južna Koreja zabranila je prodaju 80 modela Volkswagena zbog varanja na emisiji izduvnih gasova tog njemačkog proizvođača.

VW u toj zemlji takođe čeka i nova novčana kazna, ove godine u Južnoj Koreji čeka ga kazna od 16 miliona dolara nešto više nego što su platili lani, odlučilo je južnokorejsko ministarstvo zaštite životne sredine.

Najveći evropski proizvođač automobila priznao je falsifikovanje podataka o izduvnim gasovima na dizel vozilima i od tada je pretrpio veliku štetu u prodaji te mu je znatno narušena reputacija.

Zabrana prodaje zahvatila je 32 tipa, odnosno 80 modela vozila, u što su uključena vozila različite snage. Zabranjena je prodaja i nekih od najpopularnijih modela, poput Golfa i Džete.

Mjere kojima su, obuhvaćena i vozila istog koncerna, Audi i Bentli, dolaze kao rezultat opsežne istrage južnokorejskih inspektora.

Južnokorejsko ministarstvo takođe je iz istih razloga opozvalo dodatnih 83.000 vozila, tako da broj opozvanih vozila sada iznosi više od 200.000, što je oko 68 odsto od 300.000 vozila prodatih u toj državi od 2007.

Radi se o važnom tržištu za VW, pogotovo za njene luksuzne brendove Bentli i Audi, budući da je kompanija do izbijanja skandala više nego utrostručila prodaju modela iz te luksuzne ponude.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *