Facebook Messenger: Opcija “Tajni čatovi”

Dodajte komentar

U Facebook aplikaciji Messenger dostupna je nova opcija “end to end” enkripcije najavljena prošlog mjeseca – Secret Conversations.

Opcija Secret Conversations će biti postepeno dodavana korisnicima Android i iOS sistema, a za sad end to end enkripcije neće biti za desktop Messenger aplikaciju. Ovu opciju je neophodno ručno aktivirati za svaki pojedinačan chat, a trenutno je njeno funkcionisanje omogućeno za korisnike istih platformi. Kako bi pokrenuli opciju, neophodno je otvoriti Messenger, selektovati korisnika sa kojim želite započeti “tajni razgovor” i aktivirati opciju. Pored opcije za aktivaciju nalazi se i ikonica za tajmer koja omogućava “samouništenje” razgovora.

Još uvijek nijesu podržane neke od popularnih opcija poput slanja GIF-ova ili videa. Postoji i limit koji ograničava enkriptovano čatovanje na jedan uređaj, pa se razgovori neće pojaviti nakon što se ulogujete na Facebook preko drugog uređaja. Takođe, sa istim korisnicima je moguće započeti i regularan i enkriptovan razgovor zasebno.

S obzirom da se nova mogućnost korisnicima pušta postepeno, većini opciji neće moći pristupiti odmah, iako se pojavi u podešavanjima profila.

“End to end” enkripcija osigurava da nijedna “treća strana” ne može ugroziti privatnost podataka koje razmjenjuju učesnici u konverzaciji. Ovakav vid zaštite je ranije ove godine uveo i WhatsApp koji je u vlasništvu Facebook-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *