Dobit najveće evropske banke potonula više od 40 odsto

HSBC je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti od 40,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je posljedica”turbulentnog razdoblja”, poručilo je poslovodstvo tog britanskog bankarskog diva.

Dobit prije oporezivanja najveće evropske banke iznosila je u drugom kvartalu 3,1 milijardu dolara, dok je u prethodnom tromjesečju bila 6,1 milijardu dolara. U cijelom prvom polugodištu dobit prije oporezivanja pala im je za 3,9 milijardu dolara, na 9,7 milijardi dolara.

U saopštenju za javnost, uprava HSBC-a slabe je brojke opravdala neprestanom neizvjesnošću i lošim okruženjem u kojem banka posluje. Predsjednik HSBC-a Douglas Flint naveo je kako je pad posljedica “turbulentnog razdoblja”.

Prvi kvartal obilježila je zabrinutost zbog usporavanja privrednog rasta Kine, da bi se nakon toga nesigurnost pojačavala zbog nadolazećeg referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije“, poručio je Flint.

Pad dobiti u skladu je s procjenama analitičara koji su očekivali velike troškove restrukturiranja i slabost prihoda.

Sjedište HSBC-a je u Britaniji, no većinu zarade ostvaruje u inostranstvu. Prošle je godine ta banka oko 83 posto svoje dobiti prije oporezivanja ostvarila na azijskim tržištima

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *