Dobit najveće evropske banke potonula više od 40 odsto

Dodajte komentar

HSBC je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti od 40,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je posljedica”turbulentnog razdoblja”, poručilo je poslovodstvo tog britanskog bankarskog diva.

Dobit prije oporezivanja najveće evropske banke iznosila je u drugom kvartalu 3,1 milijardu dolara, dok je u prethodnom tromjesečju bila 6,1 milijardu dolara. U cijelom prvom polugodištu dobit prije oporezivanja pala im je za 3,9 milijardu dolara, na 9,7 milijardi dolara.

U saopštenju za javnost, uprava HSBC-a slabe je brojke opravdala neprestanom neizvjesnošću i lošim okruženjem u kojem banka posluje. Predsjednik HSBC-a Douglas Flint naveo je kako je pad posljedica “turbulentnog razdoblja”.

Prvi kvartal obilježila je zabrinutost zbog usporavanja privrednog rasta Kine, da bi se nakon toga nesigurnost pojačavala zbog nadolazećeg referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije“, poručio je Flint.

Pad dobiti u skladu je s procjenama analitičara koji su očekivali velike troškove restrukturiranja i slabost prihoda.

Sjedište HSBC-a je u Britaniji, no većinu zarade ostvaruje u inostranstvu. Prošle je godine ta banka oko 83 posto svoje dobiti prije oporezivanja ostvarila na azijskim tržištima

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *