Svemirski turizam za korak je bliže stvarnosti

Dodajte komentar

Virgin Galactic dobio je dozvolu za letjenje od američke Savezne agencije (FAA) i time se približili ključni korak bliže ostvarenju snova ekscentričnog britanskog milionera Richarda Bransona o slanju ljudi u svemir.

SpaceShipTwo, kako je naziv letjelice Virgin Galactica, mora proći još posljednje sigurnosne testove i nakon toga će moći početi s prvim komercijalnim turističkim letovima u svemir. Portparol FAA, Hank Price, rekao je da će Virgin Galactic dobiti dozvolu nakon testova tokom letenja. FAA će nadgledati testove programske podrške, ali i strukturalnu stabilnost same letjelice.

Osim civilnog letjenja FAA nadgleda i komercijalna putovanja u svemir iz Sjedinjenih Američkih Država, a posebna dozvola za Virgin Galactic dodatno će se prilagođavati nakon što Bransonova kompanija preda sve podatke s idućih testnih letova.

Virgin Galactic još uvijek nije objavio početak komercijalnih letova u svemir, ali već neko vrijeme prodaju karte za vožnju na SpaceShipTwo i to po cijeni od 250.000 dolara. Očekuje se da će prvi izletnici imati priliku da vide zemlju iz svemira negdje 2017. godine.

Oko 700 putnika već je ostavilo kaparu za letove koji će ih odvesti stotinjak kilometara iznad Zemlje, gdje će moći da iskuse nekoliko minuta bestežinskog stanja te vide zakrivljenost Zemlje.

Originalni SpaceShipTwo raspao se u letu krajem 2014. godine; u padu letjelice poginuo je kopilot, a pilot je teško ozlijeđen. Istragom je ustvrđeno da je do nesreće došlo ljudskom greškom.

Virgin Galactic planira četiri letjelice koje mogu da prime šest putnika te dva pilota i sigurno ih sprevesti do svemira i natrag.

 Express
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *