Nakon Brexita samo Njemačka raste, druge ekonomije u padu

Dodajte komentar

Ekonomske aktivnosti u Britaniji oštro su posustale nakon Brexita u gotovo svim područjima, što bi tu ostrvsku zemlju moglo odvesti u recesiju, a usporava se i rast eurozone, pokazuju posljednji podaci.

U ponedjeljak objavljeni izvještaj kompanije Markit pokazao je da je u julu, neposredno nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, oštro pala aktivnost britanskih preduzetnika. PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru potonuo je s 52,4 boda, koliko je iznosio u junu, na samo 48,2 boda, najniži nivo od februara 2013. godine.

Taj izvještaj, temeljen na anketi u 600 industrijskih kompanija, pokazuje situaciju u vezi narudžbi, proizvodnje, zaposlenosti, isporuka i zaliha kompanija, a kretanje PMI indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast, a ispod tog nivoa na slabljenje aktivnosti.

Pad aktivnosti zabilježen je širom industrije, pri čemu je proizvodnja smanjena u kompanijama svih veličina u potrošačkom, intermedijarnom i investicionom sektoru. No, izvoznici su izvijestili o rastu zbog pada kursa funte“, kazao je Rob Dobson, ekonomista u kompaniji Markit.

To je jedan od niza izvještaja koja ukazuju da se aktivnosti u britanskoj ekonomiji usporavaju nakon odluke o ‘Brexitu’ 23. juna, a mnoga pokazuju i da je palo povjerenje potrošača. A to, pak, potvrđuje teze onih analitičara koji očekuju da će u roku od godinu dana britanska ekonomija uroniti u recesiju. Analitičari Goldman Sachsa odmah su nakon odluke o ‘Brexitu’ poručili da će Britanija uroniti u recesiju u roku od godinu dana, vjerovatno početkom 2017. godine.

Premda ne tako oštro, u julu je usporena i proizvodna aktivnost u eurozoni. PMI indeks skliznuo je s 52,8 bodova, koliko je iznosio u junu, na 52 boda. To nije tako zabrinjavajući pad, kažu analitičari, ali upozoravaju na neujednačenost aktivnosti širom tog bloka.

Pogledate li ispod glavne brojke, naći ćete zabrinjavajuće pokazatelje. Snažan rast proizvodnje i zaposlenosti bilježi se samo u Njemačkoj, dok je rast gotovo zasutavljen u Italiji i Španiji, dok Francuska i Grčka bilježe pad aktivnosti“, kaže Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu.

To bi, smatraju analitičari, moglo na jesen navesti Evropsku centralnu banku (ECB) na dalje labavljenje monetarne politike, dok će britanska centralna banka najvjerovatnije već u avgustu smanjiti kamatne stope kako bi pokušala spriječiti dalje slabljenje ekonomije.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *