Nakon Brexita samo Njemačka raste, druge ekonomije u padu

Ekonomske aktivnosti u Britaniji oštro su posustale nakon Brexita u gotovo svim područjima, što bi tu ostrvsku zemlju moglo odvesti u recesiju, a usporava se i rast eurozone, pokazuju posljednji podaci.

U ponedjeljak objavljeni izvještaj kompanije Markit pokazao je da je u julu, neposredno nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, oštro pala aktivnost britanskih preduzetnika. PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru potonuo je s 52,4 boda, koliko je iznosio u junu, na samo 48,2 boda, najniži nivo od februara 2013. godine.

Taj izvještaj, temeljen na anketi u 600 industrijskih kompanija, pokazuje situaciju u vezi narudžbi, proizvodnje, zaposlenosti, isporuka i zaliha kompanija, a kretanje PMI indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast, a ispod tog nivoa na slabljenje aktivnosti.

Pad aktivnosti zabilježen je širom industrije, pri čemu je proizvodnja smanjena u kompanijama svih veličina u potrošačkom, intermedijarnom i investicionom sektoru. No, izvoznici su izvijestili o rastu zbog pada kursa funte“, kazao je Rob Dobson, ekonomista u kompaniji Markit.

To je jedan od niza izvještaja koja ukazuju da se aktivnosti u britanskoj ekonomiji usporavaju nakon odluke o ‘Brexitu’ 23. juna, a mnoga pokazuju i da je palo povjerenje potrošača. A to, pak, potvrđuje teze onih analitičara koji očekuju da će u roku od godinu dana britanska ekonomija uroniti u recesiju. Analitičari Goldman Sachsa odmah su nakon odluke o ‘Brexitu’ poručili da će Britanija uroniti u recesiju u roku od godinu dana, vjerovatno početkom 2017. godine.

Premda ne tako oštro, u julu je usporena i proizvodna aktivnost u eurozoni. PMI indeks skliznuo je s 52,8 bodova, koliko je iznosio u junu, na 52 boda. To nije tako zabrinjavajući pad, kažu analitičari, ali upozoravaju na neujednačenost aktivnosti širom tog bloka.

Pogledate li ispod glavne brojke, naći ćete zabrinjavajuće pokazatelje. Snažan rast proizvodnje i zaposlenosti bilježi se samo u Njemačkoj, dok je rast gotovo zasutavljen u Italiji i Španiji, dok Francuska i Grčka bilježe pad aktivnosti“, kaže Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu.

To bi, smatraju analitičari, moglo na jesen navesti Evropsku centralnu banku (ECB) na dalje labavljenje monetarne politike, dok će britanska centralna banka najvjerovatnije već u avgustu smanjiti kamatne stope kako bi pokušala spriječiti dalje slabljenje ekonomije.

Indikator

Check Also

Ovo je najskuplji SUV na svijetu (video)

Startna cijena SUV modela Karlmann King iznosi 1,8 miliona dolara, a u zavisnosti od želja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *