Euro na najvišem nivou u odnosu na dolar u pet nedjelja

Dodajte komentar

Euro je u utorak na međunarodnim tržištima prvi put u više od mjesec dana premašio 1,12 dolara, a na dobitku je bio i jen nakon što je japanska vlada odobrila novi paket fiskalnih podsticaja, dok su dolar pritisnule manje dobitne prodaje.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1203 dolara, što znači da je ojačao oko 0,4 posto u poređenju sa završetkom trgovanja u ponedjeljak. Dolar je na sličnom gubitku bio i prema jenu, skliznuvši 0,6 posto, na 101,70 jena.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 95,458 bodova. Time se zadržao iznad 95,384 boda, najnižih nivoa u tri i po nedjelje, na koje je skliznuo prošle nedjelje koji je zaključio s najvećim nedjeljnim gubitkom u više od tri mjeseca.

Jen je ojačao nakon što je japanska vlada odobrila paket potrošnje uključujući 13.500 milijardi jena vrijedne nove fiskalne mjere. Dolar je pak pod pritiskom prodaja nakon prošlonedjeljne objave razočaravajućeg podataka o rastu američke ekonomije, a trgovci kažu da čak ni blaga poboljšanja u prinosima na američke državne obveznice u prekonoćnom trgovanju nisu uspjela preokrenuti takav trend.

Tu se načelno radi o prodajama dolara. Do kraja prošle nedjelje dolar je bio u usponu, no kombinacija poruka iz američke centralne banke Fed kojima nije signalizirano skorije povećanje kamatnih stopa i slabih podataka o američkom BDP-u u drugom tromjesečju pokrenula je poneke dobitne prodaje“, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u Societe Generaleu.

U fokusu su novi američki pokazatelji, od kojih je među najnovijima ključni pokazatelj fabričkih aktivnosti u SAD-u koji je razočarao tržišta, pokazavši veće posustajanje tih aktivnosti nego što se očekivalo. Zbog toga tržišta predviđaju da su šanse da američki Fed podigne ključne kamatne stope do decembra sada manje od 40 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *