Energetski kabl u funkciji do 2019.

Dodajte komentar

Iako je podmorski energetski kabl od Italije do Crne Gore trebao da bude operativan još u 2017. godini, kako sada stvari stoje ovaj projekat će biti završen krajem 2018. godine.

To je potvrdio i izvršni direktor kompanije Terna Mateo del Fante, koji je italijasnkim medijima nedavno saopštio da će energetsko povezivanje Italije i Crne Gore podmorskim kablom biti završeno do 2019. godine.

Tokom konferencije za medije, na kojoj su saopšteni polugodišnji finansijski rezultati kompanije Terna, del Fante se ostvrnuo i na projekat energetskog povezivanja država preko Jadranskog mora, koji ta firma zajednički realizuje sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom, pišu Dnevne novine.

Obnovu interkonekcije između Italije i Korzike, koji je dio plana razvoja tog ostrva, realizovaće kompanija Terna. Ovaj projekat biće završen u isto vrijeme kao i onaj koji realizujemo sa Crnom Gorom, odnosno do 2019. godine“, rekao je del Fante.

Do sada je postavljeno 140 kilometara energetskog kabla, a na dno mora treba da bude položeno još oko 250 kilometara kabla.

Ono što je najvažnije za Crnu Goru jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti u Francusku ili Grčku, gdje je Terna najavila nove projekte.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Sredinom novembra 2010. godine potpisan je ugovor o realizaciju projekta povezivanja Italije i Crne Gore energetskim kablom. Ugovor su potpisali tadašnji crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović, predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Zoran Đukanović i izvršni direktor italijanske kompanije Terna Flavio Kataneo. Vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *