NLB otpušta 20 odsto radnika

Dodajte komentar

Slovenačka Nova ljubljanska banka najavila je otpuštanje još oko petine radnika. To smanjenje bi trebalo postupno da se dogodi u narednih pet godina. O toj strategiji bi Nadzorni odbor NLB-a trebalo da odlučuje krajem avgusta.

Nova ljubljanska banka, u prva tri meseca ove godne ostvarila je dvostruko veću dobit u odnosu na isto razdoblje lani, a na osnovi lanjskog pozitivnog poslovanja ove će godine prvi put nakon 2008. isplatiti dividendu u visini 43,9 miliona eura.

Prema obavezi koju je Slovenija dala Evropskoj komisiji, banka bi trebalo da bude privatizovana do kraja iduće godine, a postupak privatizacije obaviće se procesom otkupa akcija inicijalnom javnom ponudom (IPO).

Javna ponuda akcija ocjenjena je kao najpovoljniji oblik za prodaju najveće slovenačke banke, na osnovu studije koja je napravljena u saradnji s Dojče bankom kao konsultantom u postupku privatizacije NLB-a, čiji je Slovenija 100-procentni vlasnik, naveli su iz SDH, a prenosi portal Seebiz.

Prema saopštenju Državnog holdinga, prve reakcije institucionalnih investitora su povoljne, a u okviru javne ponude, akcije NLB-a će na jesen istovremeno biti uvrštene u kotaciju Ljubljanske berze (LSE) i jedne likvidnije međunarodne berze, kako bi se povećao interes potencijalnih investitora.

Početak postupka prodaje putem plasmana novih akcija inicijalnom javnom ponudom predviđen je za jesen ove godine, a trebalo bi da bude završen do kraja 2017. godine. Do tada se, naime, Slovenija obavezala pred Evropskom komisijom da smanji svoj vlasnički udio u najvećoj domaćoj banci na najviše jednu četvrtinu, a da ostatak proda.

Krajem 2013. godine, u vrijeme velike krize slovenačkog bankarskog sistema, država je dokapitalizovala i sanirala svoje banke. U dogovoru s Evropskom komisijom, tada je NLB-u odobrena dokapitalizacija u visini 1,55 milijardi eura, uz uslov da se banka privatizuje, a državni udio u njoj značajno smanji, navodi se u tekstu.

Banka je nedavno sa najboljim ponuđačima sklopila ugovor o prodaji paketa problematičnih potraživanja fizičkih osoba u Sloveniji u ukupnoj bruto vrijednosti od oko 104 miliona eura, izvještava Delo.

Nakon prodaje paketa potraživanja od kompanija krajem NLB tako zaključuje prodaju većeg dijela portfelja loših potraživanja.

Prodaja preostag dijela problematičnih potraživanja zavisiće od situacije na tržištima. Banka je ugovor za prodaju prvog paketa loših dugova zaključila krajem juna, a riječ je o potraživanjima slovenačkih kompanija u ukupnoj bruto vrijednosti od oko 396 miliona eura.

Ko je kupac paketa potraživanja i koliko će se smanjiti udio loše imovine u portfelju, u banci ne otkrivaju. Oni navode da su potpisali ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, te da će se udio značajno smanjti. Dodaju da su neto učinak i time smanjenje stepen loših kredita niži od navedenih bruto iznosa.

List Dnevnik je početkom mjeseca pozivajući se na neslužbene informacije objavio da su paket potraživanja kompanija kupili američki fond Pine River Capital, švajcarski operator loših kredita DDM grupa i češki APS Holding.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *