Facebook za porez duguje 3 do 5 milijardi dolara?

Dodajte komentar

Izvještaj kompanije Facebook, koji je objavljen ovoga četvrtka, navodi kako bi ova kompanija američkoj poreskoj administraciji IRS-u (Internal Revenue Service) mogla dugovati između 3 i 5 milijardi dolara dodatnog poreza, prenosi Business Insider.

IRS je sprovodio istragu nad Facebookom u poreskom razdoblju od 2008. do 2013. godine, a 27. jula poslato im je zakonsko obavještenje o nedostacima povezanih sa tim je li Facebook podcijenio milijarde dolara imovine kada je dio svog posla prebacio na irsku podružnicu 2010. godine.

Capture

Planiraju da demantuju obavještenje IRS-a

Iz Facebooka su rekli kako planiraju da podnesu predlog američkom poreskom sudu i negiraju tvrdnje IRS-a, a ovo je izjava kompanije prenesena u cijelosti:

“S obzirom da se obavještenje odnosi samo na oresko razdoblje iz 2010. godine, IRS navodi da će to primjenjivati i na poreska razdoblja nakon 2010. godine, što bi, ako IRS prevlada u svom gledištu, moglo rezultirati dodatnim saveznim poreznim obvezama u procijenjenoj vrijednosti između 3 i 5 milijardi dolara, uz dodatne kamate i kazne.

Ne slažemo se s gledištem IRS-a i podnijećemo zahtjev Poreskom sudu Sjedinjenih Američkih Država kako bi pobili njihovu tvrdnju. Ako IRS prevlada u procijeni dodatnog poreza utemeljenog na njihovom gledištu, utvrđen porez, kamate i penali, ako ih ima, mogu imati nepovoljan uticaj na naš finansijski položaji i uticati na poslovanje i tokove novca”.

Telegram

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *