Za jedne projekat budućnosti, drugima zločin protiv države

Dodajte komentar

Socijalistička narodna partija (SNP) podržaće Predlog zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kojim se omogućava češkoj kompaniji Škoda Praha da gradi drugi blok Termoelektrane (TE) u Pljevljima, saopštio je sinoć poslanik Aleksandar Damjanović.

On je u Skupštini kazao da će podržati sporazum dviju vlada jer smatraju veoma važnim projekte koji iz njega proizilaze, ali i da njihov glas neće dobiti novi ugovor sa italijanskom kompanijom A2A zbog odnosa većine u parlamentu.

Jedini smo ovdje pričali o gradnji drugog bloka kada to niko nije radio, o valorizaciji Rudnika uglja i energetskih potencijala Pljevalja. Ono što je teško podržati jeste novi ugovor sa A2A. Jedan od ključnih problema koji nas dovodi u dilemu da podržimo nešto što je stav SNP jeste to što Rudnik uglja nije bio sastavni dio ugovora, već je Italijanima omogućeno da zadrže 39 odsto akcija u tom preduzeću” istakao je Damjanović, dodajući da se nekome sinoć  “žurilo da u sitnim satima neprimjereno pretrči preko projekta vrijednog skoro pola miliona eura”.

Procedure i prepucavanja

Poslanici su sinoć završili raspravu o ratifikovanju sporazuma sa Češkom i počeli diskusiju o Predlogu odluke o prihvatanju akcionarskog ugovora između države Crne Gore i A2A, koja će se nastaviti danas. Početku rasprave prethodila je skoro dvočasovna polemika poslanika o vremenu i načinu diskusije. Od predloga da o ovoj temi odluči nova vlada, zatim zahtjeva Damjanovića da Skupština zbog nje zasijeda u avgustu, pa do inicijativa da se izbjegnu noćni sati, a time i “nedjela” i rasprava počne sjutra, na kraju se došlo do dogovora da budu predstavljena uvodna izlaganja.

Tokom niza proceduralnih obraćanja, poslanici su međusobno podsticali jedni druge da se uozbilje, postanu svjesni važnosti teme i konačno saopšte konstruktivne stavove o daljoj ekonomskoj budućnosti države, a zapravo svjesno koristili priliku što ih “čitava Crna Gora gleda” za još jedno političko prepucavanje.

Dugoočekivanu raspravu otvorio je poslanik DPS Branko Čavor koji je govorio o važnosti međudržavnog sporazuma sa Česima, a nastavili su je Branko Radulović i Strahinja Bulajić iz DF, Damir Šehović iz Sd, Danko Šarančić iz SNP…

Potreba za izgradnjom drugog bloka postoji od 1984. godine, kada je izgrađen prvi blok Termoelektrane. Kada smo ušli u ovaj proces tražili smo da se kroz Elektroprivredu provjeri isplativost projekta. Pošli smo od procjene vrijednosti projekta, rezervi uglja i veleprodajnih cijena struje za sljedećih 50 godina“, kazao je u ime predlagača ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Akcije se ne mogu oteti

Mnogo duža i oštrija očekivano je bila diskusija o novom ugovoru sa A2A, čija je suština, kako kažu u Vladi, gradnja drugog bloka.

EPCG će biti korporativni garant za gradnju, povećana je nadležnost države u pogledu izbora menadžmenta. Sačuvali smo većinsko vlasništvo u EPCG, koja je u boljem stanju nego 2009. Definisana je izlazna opcija, pa se ako odluče da izađu tačno znaju uslovi pod kojim se to može uraditi. Ovo je dobar predlog ugovora i nadam se da će ga parlament podržati” naveo je potpredsjednik vlade Vujica Lazović, dodajući da je riječ o projektu koji će odrediti ekonomsku budućnost zemlje.

Prema njegovim riječima, spor Crne Gore i A2A počeo je zbog različitih pristupa u pogledu dalje vizije, odnosno daljih akcionarskih odnosa.

Mi smo htjeli razvojne projekte, a njihov interes je da što prije povrate uložena sredstva. Zašto ići u ovaj ugovor? Zato što ni u jednom trenutku vlasništvo u EPCG nije bilo dovedeno u pitanje. Većinski smo vlasnici, ali moramo da shvatimo da imamo i partnera koji ima svoje interese i akcije koje ne možemo oteti“, ukazao je Lazović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja osvrnuo se na obnovljive izvore električne energije.

Vjerujem da gradnja TE na određeni način čuva i potapanje naših rijeka. Podsjetiću na 2005. godinu kada je prijetilo potapanje Tare. Mi se snažno zalažemo za obnovljive izvore električne energije“, istakao je Tuponja.

Ako uradite ovo i izglasate ovakav ugovor sa A2A srušili ste Vladu izbornog povjerenja i snosićete odgovornost zbog toga” poručio je poslanik URA Miloš Konatar, dok je doskorašnji predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić podršku ugovora vidio kao izdaju i zločin protiv države.

Đeljošaj: Podržaćemo ugovor ako Tuzi dobiju status opštine

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je tokom uvodnih izlaganja da će se on i poslanik Force Genci Nimanbegu prema ugovoru sa A2A izjasniti u zavisnosti od ishoda zahtjeva da Tuzi dobiju status opštine.

Što se ti tiče ugovora, moj stav i kao i stav drugih predstavnika albanskih partija u u Skupštini će se odnositi u zavisnosti od odnosa prema našim zahtj evima za opštinom Tuzi. Za nas je važno to u istoj mjeri kao za Crnu Goru ovaj ugovor. Vjerovatno ćemo tražiti da se prije glasa o predlogu za opštinu Tuzi, pa tek onda o ugovoru“, rekao je Đeljošaj.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *