Turska desetkovana: Duplo manje turista nego lani

Broj stranih turista u Turskoj zbog terorističkih napada i političke nestabilosti junu u odnosu na isti mjesec prošle godine pao je za više od 40 posto.

Posjete snažnoj turističkoj zemlji pale su 11. mjesec zaredom, a razlozi za to su različiti, no najviše usljed terorističkih napada u zemlji koji su državu u proteklih godinu dana nekoliko puta potresli. Broj turista je u opadanju, kako u većim evropskim zemljama, tako i u SAD-u i Japanu.

Broj ruskih turista je počeo da značajno opada nakon što je turska vojska u novembru prošle godine u pograničnom području sa Sirijom oborila ruski vojni borbeni avion.

Nakon novih terorističkih napada, posebno u turističkim područjima Istanbula, posjete Rusa ovoj zemlji opale su u junu za 93 posto.

U Turskoj, je u međuvremenu sredinom jula došlo do neuspješnog pokušaja vojnog puča, a turski premijer Recep Tayyip Erdogan 20. jula u zemlji je proglasio tromjesečno vanredno stanje.

 

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *