Spisak kompanija koje su od države dobile novac za podsticanje investicija

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore objavila je rang listu kompanija kojima su, po osnovu Javnog poziva Ministarstva ekonomije, dodijeljena sredstava za podsticanje direktnih investicija. Ukupno je dodijeljeno 1,44 miliona eura.

Najviše novca 616.000 eura je dobila kompanija „Milkraft Leche“ iz Bijelog Polja za izgradnju fabrike za proizvodnju mlečnih proizvoda u Bijelom Polju. „Meso-promet“ iz Bijelog Polja je dobio 515.000 eura za fabrika za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda bez dima, takođe u Bijelom Polju, dok je „Comp–Comerc“ za adaptacija i rekonstrukcija hotela „Onogošt“ u Nikšiću pripalo 350.000 eura. Interesantno je da kompanija „Hotel Crna Gora“ za završnu fazu rekonstrukcije hotela „Hilton Crna Gora“ u Podgorici nije dobila ni cent.

1

U toku postupka predmetne analize, Sekretarijat je zatražio mišljenja od resornih ministarstava (Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u odnosu na investicione projekte kompanija: „Meso-promet“, „Pelengić trade“, „Bekom CO“ i ,,Milkraft Leche“, Ministarstva zdravlja u odnosu na investicioni projekat kompanije „Hemomont“, Ministarstva održivog razvoja i turizma u odnosu na investicione projekte kompanija: „Ljetopis stars“, „Comp Comerc“, „Đoković group“, „Hotel Crna Gora“ i „Bekom CO“, Ministarstva ekonomije u vezi sa projektom kompanije „Dima Engineering“ i Ministarstva saobraćaja i pomorstva u vezi sa projektom „Bekom CO“) u vezi sa tim da li određeni investicioni projekat korespondira sa planskim dokumentima i razvojnim planovima Crne Gore.

Nakon što predmetni ugovori budu zaključeni, isplata dodijeljenih sredstava vrši se u ratama koje iznose jednu trećinu od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava za podsticanje direktnih investicija, i to: – prva rata se isplaćuje nakon podnošenja činidbene garancije; – druga rata se isplaćuje nakon što korisnik sredstava podnese izvještaj nezavisnog revizora kojim se potvrđuje da je realizovao više oe 50% vrijednosti ulaganja u investicioni projekat; – treća rata se isplaćuje nakon ostvarivanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom i realizacije investicionog projekta, u skladu sa ugovorom o korišćenju sredstava”, navodi se u Vladinoj informaciji.

Vlada je istovremeno zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi nedostajućih 211.000 za isplate sredstava za podsticanje direktnih investicija u 2016. godini, shodno Odlukama Vlade Crne Gore o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *