Ovih 11 uvjerenja vas sprečavaju da napredujete

Dodajte komentar

Poželite li često nešto da uradite, ali vrlo brzo odustanete od te ideje? Mislite da niste dovoljno sposobni da je sprovedete u djelo? Pretpostavljate da nećete uspjeti? Ono što vas “koči“ da ostvarite sve vaše ciljeve u životu, lične i profesionalne, jesu vaša uvjerenja.

Uvjerenja su pretpostavke koje imate o sebi ili o drugima, a nastaju kao rezultat misli koje se dovoljno dugo čuvaju u vašoj svijesti. Na osnovu uvjerenja kreirate vaš pogled na svijet i ljude u njemu, očekivаnjа i percepcije stvаrnosti. Uvjerenja utiču nа svаki аspekt vašeg života.

Utiču nа ciljeve koje sebi postavljate, а što je još vаžnije na odluke koje pomаžu dа ostvаrite te ciljeve. Oko 95% odlukа koje donosite i аkcija koje preduzimаte, rezultat su vaših uvjerenja. Ako sistem vjerovаnjа nije u skladu sа ciljevimа koje želite postići, ondа se osjećаte zarobljeno i neispunjeno.
Zbog toga je bitno da se oslobodite loših uvjerenja koja vas sprječavaju ostvariti vaše ciljeve, odnosno zadržite samo ona koja vas guraju ka njihovom ostvarenju. Ipak, ljudi često nisu ni svjesni loših uvjerenja koja im ne daju da napreduju. Evo primjera kako se ona najčešće manifestiraju:
– Stalno tražite izgovore
– Konstantno se žalite
– Često imate negativne misli
– Imate navike koje vam ne donose ništa dobro
– Često o sebi govorite loše i ističete vlastite nedostatke
– Prebrzo donosite zаključke i/ili prаvite pretpostаvke
– Često oklijevаte ili ističete vlastite strаhove
– Plašite se neuspjeha i grešaka
– Suviše brinete bez nekog posebnog razloga
– Odlažete stvari
– Preveliki ste perfekcionista
Provjerite koja od ovih uvjerenja imate tako što ćete se sada sjetiti nekog cilja koji imate u životu. Ako imate limitirajućih uvjerenja, bar nekoliko navedenih će vam stati na put. Kako ih se onda osloboditi? Krenite tako što ćete postaviti sebi pitanja kroz ovih devet koraka:
Prvi korak – definišite šta želite da promijenite: Što je moj cilj i što me trenutno sprječava da ga ostvarim? Kakva osoba želim postati? Koja uvjerenja mi škode?
Drugi korak – bacite sumnju na loša uvjerenja koja imate: Je li ovo uvjerenje zaista istinito? Jesam li oduvijek vjerovao/la u njega? Zašto? Je li postojao period kada ga nisam imao/la? Zašto?
Treći korak – razmislite koje vas posljedice čekaju ako se ne oslobodite loših uvjerenja: Kakve ću fizičke posljedice trpjeti ako se ništa ne promijeni? Emotivne? Finansijske? Kako će moj život izgledati ako sve ostane isto? Kako ću se osjećati ako se ništa ne promjeni?
Četvrti korak – definišite ko je osoba koja želite postati: U šta bi ta osoba vjerovala? Kakav stav bi imala? Zatim razmislite o ovim uvjerenjima i kako bi vama pomogla da promijenite život na bolje.
Peti korak – ojačajte nova uvjerenja: koje ponašanje, odluke i akcije bi mi pomogle da ojačam dobra uvjerenja? Koje navike? Koji poznati citati? Da li bih mogao smisliti slogan koji bi dodatno ojačao moje uvjerenje?
Šesti korak – pronađite motivaciju, samopouzdanje i posvećenost za promjenu uvjerenja: Koliko sam motivisan/a da promjenim svoja uvjerenja? Jesam li siguran da ih mogu promijeniti? Jesam li dovoljno posvećen/a?
Sedmi korak – vizualizujte sebe kao osobu promenjenih uvjerenja, pratite sve aktivnosti i odluke koje donosite. Pored vizualizacije, postoje i brojne druge tehnike koje vam mogu pomoći.
Osmi korak – uvedite jasne promjene u svoj sistem vrijednosti, razmišljanje i jezik koji koristite: Uklapa li se novo uvjerenje u moj sistem vrijednosti i moram li učiniti neke promjene? Kako prilagoditi svoje misli? Riječi koje izgovaram? (Recimo, možete da govorite sebi nešto poput: „Mogu ja to“ ili „Vjerujem u sebe“.)
Deveti korak – kreirajte naviku korištenja novih uvjerenja: Ponavljajte ih; zapišite i čitajte sebi što češće tokom dana.
Manager
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *