Kina počela razvoj nove generacije superračunara

Dodajte komentar

Kineski naučnici su započeli razvoj prototipa koji će igrati ulogu u razvoju superračunara nove ere. Prototip će moći da izvršava milijardu milijardi kalkulacija u sekundi, u utorak su najavili istraživači,

Kineski Nacionalni centar za superračunare u Tianjinu razvijaće exascale superračunar zajedno s Nacionalnim univerzitetom za odbrambenu tehnologiju, izjavio je pomoćnik direktora centra Meng Xiangfei.

Cilj je do 2020. napraviti računar koje će biti sposoban da napravi kvatrilion kalkulacija u sekundi. Bitće 200 puta brže od kineskog superračunara Tianhe-1 te čak brži od većine snažnih superračunara na svijetu, rekao je Meng.

Prema najavama na Međunarodnoj konvenciji superračunara 2016. u Njemačkoj, kineski sistem Sunway TaihuLight je najbrži na svijetu sa sposobnošću da izvrši 93 kvadriliona kalkulacija u sekundi.

Ovaj novi projekt će proširiti postojeće teorije i primjenu hardwarea i softwarea exascale sistema. Nadamo se da će prototip biti spreman početkom 2018.“, rekao je Meng.

Dodao je kako će nova era u računarskim sistemima označiti veliki napredak u intenzitetu kalkulacija, sposobnosti pojednačnih čipova i brzini prenosa podataka.

Prvi kineski petaflop računara Tianhe-1, koji je sposoban da vrši barem milion milijardi kalkulacija u sekundi, predstavljen je svijetu 2010, prenosi CRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *