Beograd: Lični podaci klijenata banke završili pored kante

Dodajte komentar

Gomila papira na kojima se nalaze imena, prezimena, adrese, matični i brojevi tekućeg računa nedavno su završili na ulicama Vidikovca u Beogradu, piše N1.

U kancelariji povjerenika za zaštitu podataka o ličnosti najavljuju pokretanje postupka o ovom slučaju.

Ti podaci mogu biti zloupotrijebljeni na razne načine, posebno u digitalnom okruženju, gdje svako na internetu može da se predstavi kao vi i da dostavi fotokopiranu ličnu kartu. Podaci koje vi povjeravate banci, prestavljaju tajnu, i do tih podataka sme doći samo bankarski službenik odgovoran za čuvanje tih podataka“, ističe zamjenik povjerenika Zlatko Petrović.

U Narodnoj banci kažu da svi zaposleni u banci imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu, zbog toga ne mogu te podatke saopštavati trećim osobama niti koristiti protivno interesu banke njenih klijenata niti trećim licima smiju omogućiti pristup podacima.

Obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni posle prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup podacima“, ističu u NBS-u.

U Udruženju bankarskih klijenata pitaju se šta ako ova dokumentacija završi u rukama nekog kriminalca?

Gdje mu mogu biti servirani podaci nekog čovjeka koji je u skorije vrijeme uzeo veću sumu novca kao kredit, gdje stoji koliko djece i imovine ima, i to može biti povod za zloupotrebu i najrazličitija krivična djela“.

Otkrivanje podataka klijenata može biti kažnjeno sa tri mjeseca do pet godina zatvora.

Ovo nije prvi put da banke bukvalno bacaju dokumentaciju. Prošle godine na jednoj deponiji pronađeno je osam fascikli u kojima su bili iscrpni lični podaci bankarskih klijenata.

Sve se završilo tako što je pokrenut prekršajni postupak – koji je još u toku.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *