Ruska pravoslavna crkva razvija vlastiti messenger

Dodajte komentar

Ruska pravoslavna crkva namjerava da pokrene vlastiti messenger, prenijeli su ruski mediji. Na društvenoj mreži “Jelici” (Елицы), koja je stvorena po blagoslovu patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, potvrdili su kako već rade na novom messengeru.

Prema riječima programera, takav messenger je potreban jer može osigurati neprekidnu vezu vjernika i crkve, prenosi Sputnjik.

Messenger će imati tradicionalne funkcije, uključujući mogućnost prenosa audio i videoporuka. Svještenici će imati i specijalne, dodatne mogućnosti.

Predstavnici različitih nivoa crkvene hijerarhije biće u mogućnosti da brzo prenesu važne informacije širokoj publici – parohiji, eparhiji ili cijeloj Crkvi”, kažu programeri.

Očekuju milione korisnika

Društvena mreža “Jelici” već sad ima gotovo 100.000 registriranih korisnika, uključujući i 1.000 svještenika, ali nema aplikaciju za razmjenu poruka.

Broj potencijalnih korisnika društvene mreže i messengera, prema našim ocjenama, kreće se od sedam do 10 miliona ljudi”, naveo je Ivan Suslin, direktor za razvoj mreže “Jelici”.

Programeri messengera planiraju da iskoriste društvenu mrežu “Jelici” kao platformu za privlačenje korisnika.

Na području Rusije već dugo, vrlo uspješno i s velikim brojem korisnika, djeluje društvena mreža “vKontakte” koja je svojevrstan pandan Facebooku.

Vrijeme puštanja u rad “pravoslavnog messengera” nije objavljeno.

Aljazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *