Nafta juri ka psihološkom minimumu

Dodajte komentar

Cijene nafte su ojačale posle petodnevnog pada na najniži nivo u tri mjeseca, uprkos neočekivanom skoku SAD zaliha koje su podigle zabrinutost zbog prezasićenosti.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je da su zalihe “crnog zlata” porasle za 3,4 odsto na godišnjem nivou, dok su zalihe benzina povećane za 11,8 odsto, što govori da tražnja ostaje slaba budući da je špic ljetnje sezone putovanja u SAD na izmaku, prenosi agencija Frans pres.

Posle sinoćne objave ovih podataka, nafta “brent” se srozala za tri odsto a američka “laka” nafta WTI za više od dva procenta, do nivoa koji nisu zabilježeni od aprila ove godine, i cijene oba tipa ove sirovine sada su niže za oko 20 odsto u odnosu na maksimum od preko 50 dolara po barelu koji su dostigle početkom prošlog mjeseca.

Lovci na niske cijene nafte su se danas pokrenuli, motivisani i slabljenjem dolara koje je uslijedilo nakon što su Federalne rezerve nagovijestile da će povećanje američkih kamatnih stopa biti sporo i pažljivo odvagano.

Cijena američke referentne nafte WTI ojačala je za osam centi na 420 dolara po barelu, dok je nafta “brent” porasla za šest centi na 43,53 dolara.

Višak na tržištu nafte je i dalje prisutan i zbog toga će održiv oporavak cijena biti problem”, kaže za “Blumberg njuz” Dejvid Lenoks, analitičar u kompaniji Fet Provets iz Sidneja. “Stiže nam kraj sezone ljetnjih putovajna i tržišta će vjerovatno dodatno slabiti. Nivo od 40 dolara za barel izgleda kao uporište u ovom trenutku”, dodao je.

Cijene nafte su pale na gotovo 13-godišnji minimum ispod 30 dolara za barel u februaru, pogođene prevelikom ponudom, mlakim globalnim rastom, niskom tražnjom i zabrinutošću zbog usporavanja kineske ekonomije.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *