Knežević: Tražimo rješenje za Meljine; izazovi postoje i u drugim kompanijama Atlas grupe

2 komentara

Dok je sadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt bio u Opštoj bolnici Meljine bilo je finansijskih malverzacija i velikih propusta u menadžmentu, kazao je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević. 

On je u intervjuu za Pobjedu kazao da je formirana komisija koja radi na procjeni štete i lociranju odgovornosti,

Šegrta sam upoznao 2000, preko prijateljice, sada advokatice, a prije njegovog odlaska na specijalizaciju u Nuffield Ortopedic Centre u Oksfordu. Urgencija da on bude direktor bila je od pokojnog Laleta Sekulića, vlasnika Habit Farma, koji je bio klijent Atlas banke u Beogradu. Prije dolaska u Meljine, Šegrt je bio direktor Sekulićeve fabrike Novit farm Podgorica, koja je sada u stečaj”,  kazao je Knežević.

Da li se traži zajedničko rješenje za bolnicu Meljine?

KNEŽEVIĆ: Na nedavnom sastanku, na kojem su učestvovali predstavnici Vlade i opštine Herceg Novi, zaključeno je da se račun bolnice hitno odblokira i da se pokrene inicijativa za proširenje zdravstvenih usluga koje ona pruža, u skladu sa ugovorom sa Fondom zdravstva. Tu inicijativu smo desetinama puta do sada uputili i to Šegrt dobro zna, jer je i on bio njihov potpisnik dok je rukovodio bolnicom. Odmah po preuzimanju bolnice, uvidjeli smo da postojeći ugovor sa Fondom zdravstva ne pokriva ni polovinu troškova poslovanja bolnice, pa smo šest godina pokrivali deficit kako bi obezbijedili funkcionisanje bolnice. Ka Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva uputili smo desetine zahtjeva za revidiranje ugovora. Uspjeli smo da ugovor revidiramo samo za kardio rehabilitaciju, ali se svi pacijenti i dalje šalju u Institut Igalo iako su uslovi u Meljinama bolji. Ponudili smo i da vršimo zdravstvene usluge za koje se osiguranici šalju vani, a koje se već obavljaju u Meljinama, ali nije bilo odgovora nadležnih. Ne sporimo pravo opštine da naplati dug od bolnice, ali smo iznenađeni načinom na koji je to urađeno. Iako su na sastanku sa sindikatom bolnice bili upoznati sa finansijskom situacijom i obećali pomoć, par dana kasnije blokirali su račun za kompletan neizmireni porez. Tek su nakon pritiska javnosti pristali na dogovor da se dug isplati u 18 rata. Zašto je bolnica Meljine jedina bolnica čiji je račun u blokadi, kad sve zdravstvene ustanove imaju mnogo veći poreski dug, neka zaključi javnost. Voljni smo da se postigne dogovor, jer je ključ opstanka bolnice novi ugovor sa Fondom zdravstva da može punim kapacitetom da obavlja svoju djelatI nost.

Zašto ste kupili bolnicu i kako ste ostali bez partnera iz UEA?

KNEŽEVIĆ: U projekat smo ušli uz podršku Vlade, a zbog partnera Abu Dabi kapital grupe, sa kojima smo već započeli izgradnju Atlas kapital centra. Abu Dabi grupu tada je zastupala Hafsa Al Ulama, sadašnja ambasadorka UAE u Crnoj Gori. Ta je grupa tada bila vlasnik Cromwell Hospital iz Londona, koju su u međuvremenu prodali, a koja je bila konsultant i lider konzorcijuma za Meljine. Sa prodajom bolnice Abu Dabi grupa je izašla i iz ulaganja u Meljine.

Kako vidite budućnost bolnice?

KNEŽEVIĆ: Plan nam je da to bude moderni zdravstvenoturistički kompleks. Trenutno smo u pregovorima sa Acibadem bolnicom iz Turske, jednom bolnicom iz UAE, kao i jednom regionalnom bolnicom. Kroz javno-privatno partnerstvo nastavićemo da pružamo zdravstvene usluge građanima, koji će na taj način i bez dodatnih troškova imati pristup najsavremenijim metodama liječenja.

Atlas grupa obuhvata banke, investicioni fond, univerzitet, berzu, brokerske kuće, hotele, nekretnine, TV stanicu, Jadranski sajam. Govori se o problemima u nekim kompanijama. Kako sada stoje stvari u Atlas grupi, jer je bilo vrlo negativnih ocjena u medijima?

KNEŽEVIĆ: Počeli smo prije skoro tri decenije kao finansijska kompanija i nastavićemo da razvoj baziramo na usavršavanju i tranziciji ka međunarodnim i sofisticiranim oblicima finansijskog poslovanja online trgovina derivatima i uslugama i primjene e-komerc standarda u međunarodnom bankarstvu. Značajan dio našeg budućeg razvoja predstavljaju i real estate projekti, poput modernog EXPO centra u Budvi i višenamjenskih projekata poput Punto Mimoza, Kamenovo i bolnica Meljine. U planu je otvaranje američkog koledža u okviru Univerziteta Mediteran i izgradnja novog kampusa. Problem ili, bolje, izazovi postoje, ali smo se uvijek savjesno odnosili prema ulozi jednog od najvećih poslodavaca i poslovnih sistema u Crnoj Gori. Nijesmo se bavili sivom ekonomijom, naše poslovanje je transparentno. U posljednjih 10 godina samo kroz poreze Atlas grupa je u državni budžet uplatila stotine miliona eura. Svjesni smo da je potrebno prilagođavanje poslovanja novim trendovima i krenuli smo sa neophodnim reformama.

Kakvi su odnosi sa premijerom Đukanovićem?

KNEŽEVIĆ: Poslovni, korektni, intenzivni, naročito u prethodnoj deceniji u toku koje je Atlas grupa investirala 300 miliona u razne projekte u Crnoj Gori. Naše odnose smatram produktivnim u smislu u kojem biznis i politika traže uzajamni koordinirani razvoj, prije svega kroz usklađivanje regulatornog okvira, smanjenje biznis barijera, privatnojavna partnerstva i stvaranje okvira za inovativne oblike modernog poslovanja. Premijera Đukanovića poznajem još iz košarkaških dana. Vezuje nas mnogo toga još iz 90-ih.

Da li su oko banke u Rusiji konačno raščišćeni svi problemi i koliku odštetu tražite kontratužbom?

KNEŽEVIĆ: Očekujemo odluku posljednje instance ruskog arbitražnog suda. S obzirom na značajnu štetu nanesenu našem poslovanju i imidžu kroz nepravedno oduzimanje licence, pokrenućemo postupak za naplatu odštete. Međunarodna advokatska kancelarija trenutno radi na evaluaciji štete i u skladu s njihovom procjenom apliciraćemo na međunarodnom arbitražnom sudu. Ne bismo se izjašnjavali o iznosu prije završetka procesa u Rusiji. Prema najavama angažovane kancelarije, biće značajan.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Ako problemima, izazovima se zove potreba od skoro 300 miliona da se zakrpe minimalne potrebe likvidnosti razgranatih htjenja van razvojnih agendi, onda je marketing stvarno pojeo konkretan biznis.

    Steta za profesionalce sa univerziteta i televizije, jer koliko god los bio vlasnik sa timom junosa oko sebe, ovdje u odredjenim segmentima rade realno strucni ljudi.

    Ali jeste velika dobit za banku koaj je u ozbiljnim problemima, a ne izazovima, da je donedavna sefica racunovodswtva pobjegla taman kako je naucila uvijek da bjezi iz broda koji je svojim nesavjesnim radom dovodila do netransparentnosti u knjigama. Ipak je g-din Banjevic prije godinu i po dana najavio ovakvo lose stanje ukupne grupe, posebno banke.

  • Cak ni ljudi koji su u sistemu Atlas dugo nijesu nacisto jeli Knezevic majstor u postavljanju notornih idiota na rukovodeca mjesta ili je u pitanju postavljanje idiota kako bi se zavrsili prljavi poslovi, poput neocekivane i nicim izazvane garancije od 12 miliona eura. Cudna grupa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *