EBRD – Voli: Za novi distributivni centar devet miliona eura

Dodajte komentar

Predsjednik evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti i vlasnik Volija Dragan Bokan ozvaničili su danas početak pripremnih radova na izgradnji novog Voli distributivnog centra.

Čakrabarti je posjetio najveći maloprodajni lanac u Crnoj Gori, a na zajedničkoj konferenciji za medije sa Bokanom poručeno je da će u novi Voli distributivni centar biti uloženo oko devet miliona eura. Početak radova planiran je za septembar a očekuje se da će objekat biti završen do septembra 2017. godine.

Završetak radova na novom distributivnom centru Voli planiran je za septembar iduće godine. Mi iz menadžmenta Volija i naši partneri koje dugi niz godina koristimo kao izvođače radova potrudićemo se da se radovi završe prije turističke sezone sledeće godine, znači prije juna 2017. godine – rekao je Bokan na današnjoj konferenciji za medije.

On je kazao da će osnova novog distributivnog centra biti oko 16.000 kvadratnih metara.- Visina regala će biti 12 metara a kapacitet će biti između 50 i 60 hiljada paletnih mjesta. Kapacitet rashlade će biti oko 5.000 paletnih mjesta i imaćemo najmodernijih 11 zrenionica banana kapaciteta 11 zrenionica po 24 palete. To znači da ćemo imati oko 50 zrelih paleta bana svakoga dana što čini oko 80 odsto ukupnog tržišta Crne Gore – rekao je Bokan.

On je kazao da je kroz partnerstvo sa EBRD omogućena realizacija ovog veoma značajnog projekta. Istakao je da će otvaranje ovog centra biti šansa za poljoprivredne proizvođače koji će skratiti put od njive do potrošača.

Što se tiče podrške najznačajnijoj grani privrede u Crnoj Gori – turizmu, velikim investicijama na primorju je uvijek potrebna dobra logistika i standardizovani proizvodi. Ovaj centar će takođe doprinijeti da se, kroz kontinuitet otkupa, smanji uvoz robe i podigne standard, kako poljoprivrednoj proizvodnji tako i trgovini i logistici u Crnoj Gori – rekao je Bokan.

On očekuje da će radovi početi krajem avgusta ili najkasnije početkom septembra a nada se da će u neredne dvije sedmice dobiti papire za početak izgradnje.

Kompanije kao Voli neophodne Crnoj Gori: Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti je poručio da EBRD ima veliko zadovoljstvo što je povezan sa komapnijom Voli.

Ovo je odnos koji traje već sedam godina pri čemu smo od nekoga ko je finansirao otplatu duga postali suvlasnici kompanije. Pratili smo veoma impresivan rast Volija koji je sada postao vodeći maloprodajni objekat u Crnoj Gori i smatramo da Voli ima blistavu budućnost ne samo u Crnoj Gori već i u čitavom regionu – rekao je Čakrabarti.

On je kazao da Voli ima veoma značajne palnove koji obuhvataju i ovaj distributivni centar.

Pohvalio bih i menadžment kompanije, a mi ćemo zahvaljujući našim predstavnicima u odboru unaprijediti planove da se kompanije i dalje razvija – poručio je predsjednik EBRD-a.

Istakao je da bi želio da što više kompanija u Crnoj Gori krene putem Volija jer su, kako navodi, takve kompanije neophodne Crnoj Gori da bi zadovoljila standarde evropskog tržišta.

EBRD se obavezao da će pomoći u ostvarenju ovakvih zadataka – kazao je Čakrabarti.

Do decembra 2015. godine EBRD je uložio 10 miliona eura u vidu konvertibilnih udjela u Voli Trade doo, što predstavlja prvo ulaganje kapitala u crnogorsku firmu.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *