U Porto Budvu ulažu 60 miliona

Dodajte komentar
Porto Budva

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Porto Budva počela je krajem aprila ove godine i planiramo da bude završen za sezonu 2019. godine, izjavio je u intervjuu Pobjedi suvlasnik kompanije “Alart centar” iz Budve Naser Ramaj.

“Alart centar” je investitor kompleksa, čije će izgradnja koštati 60 miliona eura. ,,Centar“ su osnovale kompanije Nova gradnja, vlasništvo Ramaja i MBA grupa, vlasništvo Bjelopoljca Alvira Sijarića.

Porto Budva, smještena u samom centru grada, ima 27 hiljada kvadratnih metara bruto razvijene površine. Ima dvije podzemne etaže, odnosno 400 garažnih mjesta. Uz prizemlje i mezanin, kompleks će imati još devet spratova.

“Planirana je izgradnja 240 stanova (studii, jednosobni, dvosobni i trosobni, penthausi) različite kvadrature od 20, 25, 50, 60, 76, 84, 100, 117, 130 kvadrata (sa mogućnošću spajanja po potrebi klijenta). Osim toga, imaćemo SPA centar na 3.500 kvadrata, tržni centar na 7.200 kvadrata, koji će biti na dva nivoa”,  objasnio je Ramaj i dodao da će u okviru SPA centra biti dva olimpijska bazena – otvoreni i zatvoreni i sav propratni sadržaj.

On je kazao da se cijena poslovnog prostora kreće od 5.000 do 10.000 eura za kvadratni metar, a stambenog od 2.700, 3.000, 3.200, 3.500 do 5.500 eura po kvadratu sa uređenjem enterijera.

Naser Ramaj
Naser Ramaj

“Prodaja stambeno-poslovnog prostora ide neočekivano dobro, iskreno, bez obzira na vrhunski kvalitet izgradnje, jedinstvenu ponudu sa uključenim enterijerima i mnogo niže cijene u odnosu na konkurenciju, nijesmo očekivali ovako veliki uspjeh, na šta smo veoma ponosni”, istakao je Ramaj.

Za par mjeseci, kako je kazao, prodata je polovina stanova, pa ako se nastavi ovaj trend, naredne godine više neće imati slobodnih stanova.

Na pitanje šta je tajna uspjeha kompanije, Ramaj odgovara da se radi o profesionalnoj usluzi, preciznosti i pristupu klijentu, kvalitetu izgradnje ,,premium klase“ i prepoznatljivom unikatnom dizajnu. Osim toga, daju se maksimalne garancije za kvalitet izgradnje i enterijera, koje obuhvataju garancije zemljištem i već izgrađenim nekretninama u vlasništvu firme pri kupovini nekretnine u fazi izgradnje i mogućnost plaćanja na rate do kraja radova, po dinamici koju kupac sam određuje shodno svojim mogućnostima.

“Po zaključivanju notarskog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u fazi izgradnje poželjno je da kupac uplati  avans od 20 odsto i ima mogućnost da sam odredi dinamiku isplate ostatka cijene, po fazama izgradnje”, kazao je Ramaj.

Dodaje da je ponuda stanova raznovrsna i najjeftiniji stan košta 67.000 eura, jer ne žele da izgube nijednog zainteresovanog kupca, bez obzira na visinu njegovog budžeta.

“Najviše se traže manji stanovi, pogodni za rentiranje”, kazao je Ramaj i dodao da je sastavni dio kupoprodajnog ugovora usluga održavanja objekta, koja se kreće od 50 centi po kvadratu za stambene prostore i do 2,5, odnosno tri eura za poslovni dio kompleksa.

Ovo je treći objekat u Budvi koji samostalno investiramo, projektujemo, gradimo, prodajemo i vršimo usluge održavanja i upravljanja – objasnio je Ramaj.

Prethodne dvije zgrade “Princess Melissa” na zaobilaznici (KO  Podkošljun) i “Victoria Residence” (KO Budva – centar) bile su investicije od 3,5 miliona eura i 12 miliona eura.

“U Crnoj Gori poslujemo od 2003. godine kao izvođači radova objekata poslovne i stambene namjene, a za investiranje smo se odlučili vidjevši da je Crna Gora perspektivno tržište sa pogodnom klimom za inostrane investitore. Budva je, naime, klijentima  interesantna prije svega kao prijestonica investicija i turizma u istočnoj Evropi, zatim zbog prirodnih ljepota i velikog kontrasta na malom prostoru. Iz svog stana u Budvi imaju mogućnost da vide snijeg na Lovćenu i ljude koji se kupaju na plaži”, kaže Ramaj i dodaje da Budva ima zanimljivu geografsku poziciju i bogatu kulturnu i istorijsku baštinu, jer je to grad koji je istovremeno i na moru i na obodu planina.

“Osim toga, u posljednje vrijeme je sve više stranaca iz svih krajeva svijeta koji žele da ulože sredstva u Crnu Goru, jer se osjećaju sigurno zbog uređenih zakona i evropskog pravnog sistema. Ova činjenica je bila glavni razlog zašto sam i sam odlučio da investiram svoj kapital. Osim toga, Budva je sada moj drugi dom i ja sam odlučio da ovdje ostanem”, objasnio je Ramaj.

U prvoj zgradi koju je izgradio u Budvi 70 odsto kupaca su bili Rusi, a ostatak iz eks YU država. U drugoj zgradi struktura se obrnula, tako da je 80 odsto kupaca bilo iz bivših država SFRJ, a ostatak iz Rusije.

“Najbolje nekretnine sada kupuju domaći kupci koji su svoj kapital stekli izvan granica Balkana, a kad to kažem mislim na eks YU prostor. Ove godine polovina kupaca je iz Srbije”, rekao je Ramaj i naglasio da kupci, bez obzira na zemlju porijekla, traže tržište koje im garantuje sigurnost, bezbjednost i profit.

Za izdavanje 40 stanova

Ramaj je najavio da će u okviru kompleksa Porto Budva imati dio za rentiranje.

“Planirali smo da rentiramo svojih 40 manjih stanova, jer je cijena jednosobnog stana u centru Budve dnevno 120 do 150 eura u sezoni”, rekao je Ramaj.

U građevinarstvu 16 godina

Građevinskim poslom se, objašnjava Ramaj, bavi od 2000. godine. Na Kosovu je njegova kompanija Nova gradnja izgradila četiri hiljade različitih objekata, a radili su za tamošnju Vladu i za Crveni krst. Svoj biznis u Crnoj Gori šire od 2003. i gradili su škole, bolnice, zgrade, tržne centre, hotele, kompleks vila, kuće…(Rožaje, Bar, Podgorica, Kotor, H. Novi, Pljevlja, Budva, Tivat…)

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *