Stres test otkriva razmjere slabosti evropskih banaka

Šitom Evrope s neizvjesnošću se čekaju rezultati novog stres testa koji će biti objavljeni u petak, a koji bi trebali pokazati razmjere slabosti italijanskih banaka i moguće posljedice na tržište. Ipak, taj stres test daleko je od onog iz 2014. koji je obuhvatio 124 banke, dok se sada ispituje ‘zdravlje’ tek njih 51.

Ni pala ni prošla

S posebnom se bojazni čeka što će Evropsko tijelo za bankarstvo (EBA) reći za najstariju svjetsku banku, Monte dei Paschi di Siena koja je jedina pala na ispitivanju prije svije godine i prethodno je već dvaput spašavana. Analitičari smatraju da se radi o propuštenoj prilici EBA-e da analizira bankarski sistem te da je test trebalo da uključi više banaka umjesto manje, a kritikuje se i to da ove godine nema ocjene da li je banka prošla/pala na testu.

“Italijanske banke bi se mogle pokazati kao odlučujuće za evropske banke. U slučaju da u Italiji započne bankarska kriza, vjerujemo da bi se mogla proširiti na cijelu Evropu pri čemu bi pod posebnim pritiskom bila neka zaduženija imena“, rekao je Guardianu analitičar Berenberga.

Od prošlog stres testa promijenilo se ključno pravilo da u spašavanju banaka prije upotrebe novca poreskih obveznika moraju učestvovati kreditori banke.

Pokriveno 70% sektora

Evropsko tijelo za bankarstvo prethodno je objavilo da 51 banka uključena u ovogodišnji test pokriva oko 70 posto bankarskog sektora u Evropi. To znači, recimo, da u njemu nema banaka iz Portugala, Kipra ili Grčke, bar ne direktno. Provjeriće se imaju li dovoljno kapitala kao zaštite na tržišne šokove italijanski UniCredit i Intesa.

Poslovni

Check Also

Da li će se dolar srušiti?

U nedavnoj prošlosti bili su česti izvještaji o slabosti dolara na valutnom tržištu – mada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *