Putin i Erdogan oživljavaju projekat Turskog toka

Dodajte komentar

Ministarstvo energetike Rusije i Turske formiraće radnu grupu za realizaciju „Turskog toka“, a ministar ekonomije Turske Nihat Zajbekči je tokom susreta sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom potvrdio zainteresovanost za realizaciju ovog projekta, rekao je zamjenik direktora „Gasproma“ Aleksandar Medvedev.

Sam ministar turske ekonomije pokrenuo je pitanje o ’Turskom toku‘ i potvrdio da je Turska zainteresovana za njegovu realizaciju. Dogovoreno je da će biti formirana radna grupa Ministarstava energetike Rusije i Turske, da bi se projekat vratio na fazu realizacije“, izjavio je Medvedev.

Planira se susret rukovodilaca dviju zemalja i mislim, ako se on održi, na njemu će biti dogovoreni svi datumi“, naglasio je Medvedev odgovarajući na pitanje kada će biti donesena odluka o prelasku projekta na fazu realizacije.

Konačan impuls za “Turski tok” biće dat na sastanku ruskog i turskog lidera Putina i Erdogana.  Ranije je saopšteno da će ovaj sastanak biti održan 9. avgusta u Sankt Peterburgu.

Turski tok će imati godišnji kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa, i kretaće iz Rusije, ispod Crnog mora, do Turske. Gasovod će biti nastavljen do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle može da bude produžen ka južnoj Evropi.

Projekat Turski tok je pokrenut usmesto gasovoda Južni tok od kojeg je Moskva odustala u decembru 2014. godine, zbog, kako je objašnjeno, nekonstruktivnog stava Evropske unije prema njegovoj realizaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *