Meljine plaćaju porez u 18 rata

Dodajte komentar

Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o reprogramu duga, koji se zaključuje između Opštine Herceg Novi, kao povjerioca i Privatne zdravstvene ustanove Meljine, bila je jedina tačka dnevnog reda jučerašnje devete vanredne sjednice SO Herceg Novi, koju su odbornici jednoglasno usvojili.

Pravnik Saša Vujović, objasnio je da je cilj zaključenja ugovora sprečavanje nastanka štetnih posledica po građane Herceg Novog, jer bi finansijska blokada bolnice dovela do umanjenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Za ugovorne strane je nesporan dug bolnice prema Opštini u iznosu od 155.711,16 eura sa kamatama za neplaćeni porez na nepokretnosti. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine nedavno je pokrenula naplatu tog duga, zbog čega je račun bolnice blokiran. Kako je objasnio Vujović, predlogom odluke, dug će se izmirivati u 18 jednakih mjesečnih rata u iznosima od po 8.650,62 eura, a prva rata dospijeva u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora. Kao garanciju za vraćanje duga, dužnik na dan potpisivanja ugovora prilaže mjeničnu garanciju u iznosu osnovnog duga.

Danijela Đurović, odbornica SNP-a, istakla je da ugovor smatra iznuđenim, jer obaveza izmirenja duga nije obaveza radnika, nego menadžmenta, te da je dug trebao da se plati mnogo ranije. Podsjetila je da su izdvajana značajna sredstva za prekovremeni rad zaposlenih dok je SNP bio na vlasti. Miloš Konjević, odbornik Novske liste, tražio je odgovor na pitanje, ko je odlučio da se blokadom računa na ivicu egzistencije dovede medicinsko osoblje, koje četiri mjeseca nije dobilo plate, a koje je pomoć zatražilo upravo od Opštine. Odgovoreno mu je, da ovakva vrsta duga zastarijeva nakon pet godina, a da rok za zastaru ističe naredne godine, te da je Ošptina slijedila zakonsku regulativu.

Postoji opasnost da i drugi dobavljači, poput Montefarma, zbog dugovanja blokiraju račun, ali, s druge strane, imamo vrlo decidan stav Vlade i Fonda zdravstva, da će Montefarm nastaviti da bolnici prosleđuje medicinski materijal i da neće prinudno naplaćivati svoja potraživanja, kazao je Slobodan Radović Krušo, odbornik DPS-a.
On je predložio da odluka stupi odmah na snagu, a ne nakon objavljivanja u Službenom listu, što je usvojeno.
Mirko Mustur, nezavisni odbornik, istakao je da su posledice privatizacije u Herceg Novom katastrofalne, a da je zbog svoje funkcije, bolnica najugroženija.

Mladen Ivanović, odbornik Izbora, apelovao je na Vladu da hitno raskine ugovor sa Atlas grupom i vrati bolnicu u sistem javnog zdravstva.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *