Crnogorski Telekom: Prihodi smanjeni u prvoj polovini 2016.

Dodajte komentar

U prvoj polovini 2016. godine, Crnogorski Telekom je bio suočen sa smanjenjem prihoda i profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine, što je, kako su kazali iz kompanije, bilo u skladu sa očekivanjima.

Ostvareni su prihodi od 44.5 miliona, a u poređenju sa istim periodom prošle godine oni su smanjeni za 4.1 miliona eura ili 9%. Ukupni prihodi od usluga maloprodaje i veleprodaje opali su za 4.1 milion eura ili 10%, usljed regulacije, smanjenja prihoda od fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja.

Smanjenje troškova i mjere efikasnosti su samo do određene mjere kompenzovale niže prihode pa je zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih uticaja bila 3.4 miliona eura ili 19% niža u poređenju sa istim periodom prethodne godine. U prvih šest mjeseci 2016. neto profit je iznosio 5.3 miliona eura, što je 3.7 miliona eura manje nego prošle godine u istom periodu.

 “Prvu polovinu 2016. godineobilježili su mnogi izazovi, uključujući pritisak regulacije, rastuću konkurenciju i sve veća očekivanja naših korisnika, što je zahtijevalo dodatne napore i dalja ulaganja. I pored brojnih izazova sa kojima se telekomunikaciono tržište suočava u prethodnom periodu, ostvarili smo solidne poslovne i finansijske rezultate. Kao tehnološki lider, nastavili smo da pružamo visokokvalitetne usluge uz najveće standarde i uspjeli smo da uvedemo još mnogo inovativnih proizvoda i usluga koje u potpunosti odgovaraju očekivanjima naših korisnika.  Raduje me štosmo tokom ovog perioda bili usmjeri na naš osnovni cilj, odnosno što smo iskoristili poziciju tehnološkog lidera na stvaranje najboljeg korisničkog iskustva“, rekao je Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Povećana pokrivenost i broj korisnika optičke mreže

Optička mreža je sada dostupna u skoro50 hiljade domaćinstava, što predstavlja 26% od ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori. Broj korisnika koji koristi našu optičku mrežu je porastao 11% u poređenju sa istim periodom prethodne godine i iznosi 12.2 hiljade.

Usluge mobilnog interneta bilježe rast, ukupna SIM baza stabilna

Broj korisnika mobilnog interneta značajno je povećan u odnosu na isti period prošle godine, za 9% i iznosio je 135 hiljada.

Krajem juna 2016. korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 344 hiljade SIM kartica, što je 3 hiljade ili 1% više u poređenju sa prethodnom godinom. Baza postpejd kartica se uvećala za 23 hiljade ili 16%, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena za 20 hiljada ili 11%. Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu.

 „Ove godine slavimo 10 godišnjicu „T“ brenda u Crnoj Gori, što nas podsjeća na veliku odgovornost koju imamo u stvaranju novih tehnologija koje ubrzano mijenjaju našu svakodnevnicu. Uveli smo brojna značajna tehnološka rješenja i inovativne projekte koji su nas pozicionirali kao lidere na telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori. Posebno je zadovoljstvo što smo potvrdili našu lidersku poziciju i ponovo dobilisertifikat »Best in test“ na osnovu nezavisnih P3 mjerenja, na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat u data i govornim servisima. Nakon što smo završili implementaciju novog, najnaprednijeg IT sistema, uveli smo i novu liniju proizvoda – Magenta 1, naprednog, potpuno integrisanog servisa koji je zasnovan na inovacijama, kompetentnosti i jednostavnosti i koji našim korisnicima pruža više. Magenta 1 je ostvarila izvanredne rezultate i vrlo nas raduje što su naši korisnici prepoznali naša nastojanja da unaprijedimo usluge, kako bi im omogućili najbolje moguće iskustvo. Nastavili smo širenje 4G, kao i optičke mreže koja je sada dostupna u skoro 50 hiljada domaćinstava, sa tendecijom stalnog rasta. Takođe smo nastavili i sa ulaganjima u društveno odgovorne projekte i jedan od naših najvećih uspjeha u ovom segmentu je Sea Hero igrica. Zajedno sa ostalim zemljama Dojče Telekom grupe, lansirali smo mobilnu igricu kako bi pomogli istraživanju demencije i dostigli smo sjajne rezultate. Veoma smo ponosni što su ljudi u Crnoj Gori veoma pozitivno reagovali na ovu inicijativu i što je Crna Gora bila druga zemlja po broju preuzimanja igrice. Kako je naša strateška opredijeljenost da unaprijedimo korisničko iskustvo, uveli smo novu i unaprijeđenu Telekom ME aplikaciju, koja postavlja nove standarde u korisničkom iskustvu. Može se reći da je jedna od najnaprednijih aplikacija u telekomunikacionoj industriji u regionu, sa ciljem da ponudi superiornu uslugu našim korisnicima. Uvjeren sam da će sve ove inovacije, uz naše stalne naporeda unaprijedimo korisničkoiskustvo donijeti još mnogo uspješnih priča i dobre rezultate u našem budućem poslovanju“ – zaključio je Šulc.

Prva polovina 2016. u ciframa

Crnogorski Telekom
Razvoj ključnih finansijskih pokazatelja
(m€) Prva polovina 2015 Prva polovina 2016 Δ Δ %
Prihodi 48,6 44,5 -4,1 -9%
EBITDA prije posebnih uticaja 18,4 15,0 -3,4 -19%
EBIT 9,4 5,8 -3,6 -38%
Neto dobit 9,0 5,3 -3,7 -41%
Razvoj ključnih nefinansijskih pokazatelja
(u hiljadama) Prva polovina 2015 Prva polovina 2016 Δ Δ %
Broj korisnika u fiksnoj telefoniji 153 143 -10 -7%
Broj korisnikaširokopojasnog interneta u fiksnoj telefoniji 77,3 74,7 -2,6 -3%
Broj korisnika IPTV 64,4 61,6 -2,8 -4%
Postpejd kartice 151 174 23 16%
Pripejd kartice 190 170 -20 -11%
Mobilne kartice, ukupno 341 344 3 1%
od kojih: korisnici mobilnog interneta 124 135 11 9%

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *