A2A će izdati EPCG garanciju za drugi blok TE

Dodajte komentar

Ukoliko italijanska kompanija A2A aktivira put opciju i odluči da napusti Crnu Goru u obavezi je da ne blokira odluke koje predlaže država u vezi sa drugim blokom Termoelektrane, rekao je u intervjuu Dnevnim novinama ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

DN: Zbog čega se država odlučila na novi ugovor sa italijanskom kompanijom A2A?

Kavarić: A2A je vlasnik 41,7 odsto akcija u Elektroprivredi i u svakom slučaju su u EPCG. Korisno je da u tim okolnostima imamo dogovor oko strateških ciljeva i da zajedno radimo na njima. To je ono što je i bio jedan od ciljeva Vlade Crne Gore u pregovorima sa A2A saglasnost oko razvojnih projekata EPCG. Takođe, stvaraju se pretpostavke za sporazumno rješavanje odnosa, što je opcija koja štiti interese države, u slučaju da odluče da napuste Crnu Goru.

DN: Koji su osnovni principi ugovora sa italijanskom firmom?

Kavarić: Kao što sam naveo gradiće se Blok II TE Pljevlja. A2A će dobiti pravo na upravljanje ali mora preuzeti i odgovornost za isto. Država će imati kontrolu nad radom menadžmenta, a A2A će se odreći arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih. Dalje, u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora ili isteka Ugovoravrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore AD Nikšić je 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. Nakon aktiviranja put opcije A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država u vezi sa drugim blokom Termoelektrane.

DN: Koja su poboljšanja u odnosu na ranije pregovore?

Kavarić: Poboljšanja se, uz sve navedeno, odnose i na dogovorni, tj. zajednički menadžment kao mehanizam kontrole. Naime, A2A predlaže menadžere i njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom. Dalje, imamo spremnost A2A da Elektroprivredi izda korporativnu garanciju za projekat Bloka II kao i saglasnost italijanske kompanije da EPCG realizuje projekat direktno umjesto preko ranije dogovorenog SPV-ja čime se značajno pojednostavljuju procedure, jeftinija su sredstva i povećava šansa za pozitivnu odluku banaka. Važno je naglasiti da Ugovor, vrijednost od 250 miliona i svi drugi uslovi uređuju isključivoodnos između Vlade i A2A i akcije A2A na taj način stiče isključivo država.

DN: Kako je uređeno pravo preče kupovine, ukoliko A2A odluči da aktivira put opciju?

Kavarić: A2A ima pravo da u periodu prije aktiviranja put opcije proda akcije trećem licu. Međutim, Vlada ima pravo preče kupovine. To znači da A2A ne može prodati akcije trećem licu direktno. Prije tog mora Vladi dostaviti obavještenje o namjeri prodaje, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će ako joj kupac ne odgovara iskoristiti pravo preče kupovine. Dakle, odluku ne donosi niti pojedinac, niti partija već zavisno od eventualnih uslova, zajedno ćemo na Vladi ili Skupštini odlučivati o tome.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *