Naftna industrija Venecuele pred kolapsom

Dodajte komentar

Venecuela je zemlja s najvećim rezervama nafte na svijetu. No, zbog teške ekonomske krize, državna naftna kompanija bori se za opstanak.

Grad u kojem su nekad živjele tisuce radnika naftne industrije danas je grad duhova. Refinerije i naftne bušotine strogo su čuvana mjesta bilo gdje u svijetu. No, u Lagunillasu ograde i znakove upozorenja kriminalci su iščupali i prodali u staro željezo. Radnici koji su donedavno živjeli u obližnjem kampu kažu da je to rezultat nebrige vlasti, kao i pada proizvodnje nafte.

Profesor i politički analitičar Francisco Chavez kao dijete je plivao u tamošnjem bazenu i plesao uz taktove najvećih svjetskih orkestara. Za njega je razaranje ove zajednice dokaz da je Venecuela ubila svoju “zlatnu koku”.

Vlada je ubila ključnu državnu industriju, a sada više nemamo sredstava da oživimo naftnu proizvodnju“, kaže Chavez.

U posljednjem izvještaju OPEC-a piše da Venecuela dnevno proizvodi svega 2,1 milion barela nafte, što je najmanje još od 2002. godine, kada je, zbog štrajkova, proizvodnja gotovo stala na mjesec dana. No, i tada se proizvodilo 3,6 miliona barela dnevno.

Stotine brodova nekad su radile i takoreći učinile PDVSA trećom najjačom kompanijom na svijetu. No, brojne eksproprijacije napravile su pustopoljinu od ovog ekonomski jakog grada.

Eksproprijacije i generalni štrajk rezultirali su otpuštanjem 25.000 visokokvalifikovanih naftnih radnika, poput kapetana broda koji danas prodaje hranu.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *