Šef Ericssona podnio ostavku zbog slabih poslovnih rezultata

Dodajte komentar

Nakon višemjesečnih pritisaka zbog slabih poslovnih rezultata, izvršni direktor švedskog Ericssona Hans Vestberg podnio je u ponedjeljak ostavku, izvijestili su iz tog proizvođača opreme za mobilne mreže.

Vestberg, koji je bio na čelu Ericssona od 2010., posljednjih je mjeseci bio izložen pritisku švedskih medija koji su sve više kritikovali njegovo vođenje kompanije, naročito nakon objave slabih kvartalnih rezultata u martu kada je cijena dionica pala 15 posto u samo jednom danu.

Njegov odlazak dolazi nekoliko dana nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate za drugo tromjesečje, koji su pokazali da je prodaja pala već sedmi kvartal zaredom.

Švedski div u proizvodnji opreme za mobilne mreže Ericsson prošloga je utorka, naime, izvijestio o oštrom padu dobiti u drugom tromjesečju u odnosu na godinu ranije i najavio dodatna smanjenja troškova radi boljeg prilagođavanja slabijoj situaciji na tržištima.

Ericssonova neto dobit u drugom je kvartalu 2016. godine u poređenju s istim lanjskim razdobljem smanjena za 24 posto, na 1,6 milijardi švedskih kruna. Operativna dobit iznosila je 2,8 milijardi kruna (327 miliona dolara), nasuprot 3,6 milijardi iz istoga razdoblja prošle godine, pokazalo je finansijsko izvješće.

Prihodi su mu u istome razdoblju smanjeni gotovo 11 posto i iznosili su 54,1 milijardu kruna.

 

Do pronalaska Vestbergovog nasljednika, kompaniju će voditi direktor financija Jan Frykhammar.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *