Evropske berze blago porasle na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama su u ponedjeljak ujutro cijene akcija blago porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u nove podsticajne mjere.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, blizu nivoa od prije odluke Britanije o napuštanju Evropske unije.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,3 posto.

Zvaničnici skupa G20 najvećih svjetskih ekonomija složili su se na sastanku tokom vikenda da treba podržati rast globalne ekonomije podstaknuti međunarodno trgovanje kako bi se spriječile moguće posljedice odluke Britanije o izlasku iz Evropske unije.

To je samo učvrstilo uvjerenje ulagača da će vodeće centralne banke u svijetu – od kineske i japanske do evropske i britanske – uskoro uvesti nove podsticajne mjere.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje pale 4 odsto. Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 45,65 dolara, 0,1 odsto ispod nivoa od petka i blizu najnižih nivoa u dva i po mjeseca.

Među najvećim je dobitnicama jutros, s rastom cene za 5,5 odsto, akcija Ryanaira jer je taj niskotarifni vazduhoplovni prevoznik najavio rekordnu dobit u ovoj godini.

I na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, blizu najviše nivoe u devet mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,04 odsto, na 16.620 bodova.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *