“Bićemo očevici raspada EU”

Dodajte komentar

Za Frederika Vilijama Engdala, jednog od vodećih svjetskih geopolitičkih analitičara, dileme nema: pokušaj puča u Turskoj bio je stvaran i uz podršku Vašingtona.

“Puč i nije bio iznenađenje, a propao je jer je ruska obavještajna služba, koja prati i nadgleda turske vojne komunikacije iz Sirije, “pokupila” izvještaj o pokušaju svrgavanja i ubistva Erdogana”, kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Večernje novosti” Engdal, američko-njemački nezavisni autor, novinar i istraživač geostrateških pitanja.

Da li će posle ovih događaja Erdogan i Putin ostati na istoj strani i kako bi na to mogla da utiče činjenica da je Turska članica NATO?

“Hajde da vidimo najprije kako će teći dalji pregovori o gasovodu “Gasprom” i drugim pitanjima, posebno kako će se odvijati situacija u Siriji. Rusija je zatražila od Erdogana da zaustavi pružanje podrške teroristima u Siriji. U ovom trenutku Vašington je u dilemi jer im je Turska hitno potrebna kao NATO-baza za Siriju, ali i šire. Erdogan je na tački sa koje nema povratka. Da li će se osmjeliti da izvede Tursku iz NATO, vidjećemo vrlo brzo. Veliki su ulozi za sve “igrače” sada – za Rusiju, za Asada, za Erdogana i za SAD”.

Kako bi se događaji i posljedice puča u Turskoj mogli odraziti na Evropsku uniju, pogotovo posle nedavnog “bregzita”?

“Ubeđen sam da ćemo biti očevici raspada EU kao političke tvorevine. Uslijediće oslobađanje država iz tog saveza za koji je projekat postojao još 1950. godine u SAD s ciljem da se pomoću njega kontroliše Evropa. Danas je EU poput čudovišta u ime kojeg bezimene birokrate odlučuju o svim aspektima naših života, iz minuta u minut. Šarl de Gol je imao daleko bolji koncept – da nacionalne države sarađuju, pregovaraju o zajedničkim pitanjima, ali ostaju suverene u svakom aspektu. Italija je zreo kandidat za izlazak iz EU, kao i Mađarska, a uskoro možda i Francuska ako Le Pen dobije veću podršku. Tada će se sve razotkriti vrlo brzo. Reakcija protiv Brisela je tek počela. Valuta euro je potpuni promašaj. Uništava se ekonomija u Evropi u ime nekolicine velikih međunarodnih banaka, od kojih su neke na Volstritu. Na građanima Evrope je da odluče šta će biti njihova budućnost”.

Evropa gori u požaru terorizma. Koliki vijek predviđate ID?

“Njihov vijek zavisi od izvora koji ih finansiraju i obučavaju. Do sada su to bili Katar, Saudijska Arabija i donedavno Turska. Ako novac presuši, mislim da će presušiti i fanatizam”.

Kakav rasplet u svijetlu svih tih događaja čeka Balkan?

“Pa, videli smo šta EU I NATO imaju da ponude Balkanu, a to nije ni naročito dobro, ni lepo”.

Već nekoliko godina ukazujete u svojim knjigama i na tribinama da je svijet na prekretnici…

“Američka dominacija u političkom, kulturnom i ekonomskom smislu se raspada. Nije trajala duže od sedam decenija. Na horizontu je ono što ja volim da zovem evroazijski vijek. Kina, Rusija, možda Iran, na neki način sada možda i Turska – angažovane su u najvećim infrastrukturnim projektima čovječanstva. Brze željezničke veze rastu širom centralne Azije, stvarajući nova tržišta tamo gdje nikada prije nisu postojala, razvijajući ogromne zlatne resurse i dajući svojim valutama solidnu podršku. Kakav je naš izbor? Ako mene pitate, parafraziraću Horasa Grilija: idi na Istok, mladi čovječe!”

Večernje novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *