UniCredit i Santander odustaju od spajanja poslovanja sa upravljanjem fondovima?

Dodajte komentar

Novi izvršni direktor italijanske banke UniCredit Jean-Pierre Mustier stupio je u utorak na dužnost a odbor direktora utro mu je put odlukom o strateškoj analizi poslovanja radi poboljšanja kapitalne pozicije i profitabilnosti najveće italijanske banke po imovini.

Poseban će fokus biti na prilikama za optimizaciju kapitala, na daljem smanjenju troškova, povezivanju proizvoda i usluga pojedinih članica grupe i najprije na poboljšanoj disciplini na području upravljanja rizikom”,navodi se u UniCreditovom saopštenju  objavljenom u ponedjeljak naveče.

Pod lupom će biti kompletna imovina, uz najavljenu procjenu „svih prilika za stvaranje dodatne vrijednosti, potencijalno i putem prodaje“. Najavljuju i da će pokazati više inicijative u upravljanju kreditnim portfeljom koji nije dio temeljnog poslovanja.

Strateška imovina poput njemačkog HypoVereinsbanka (HVB), poslovanja u istočnoj i srednjoj Evropi i odjeljenja za korporativno investiciono bankarstvo dalje će se razvijati, uz pojačano povezivanje različitih usluga i proizvoda unutar grupe i sinergijski učinak gdje god to bude moguće, dodaju.

Odvojeno su u utorak saopštili da su zaključili prodaju 10 odsto udjela u internet brokerskoj kući FinecoBank institucionalnim ulagačima po cijeni od 5,4 eura po akciji, odnosno za približno ukupno 328 miliona eura, navodi se u saopštenju ove banke.

Time je UniCreditov udio u FinecoBanku smanjen sa 65 na 55,4 odsto a stopa adekvatnosti kapitala CET 1 povećana je za 0,08 postotnog boda u odnosu na nivo sa kraja marta kada je iznosila 10,5 odsto.

Na dužnost u utorak je stupio novi izvršni direktor UniCredita Mustier, za kojeg je neimenovani izvor svojevremeno kazao da će njegovo imenovanje vjerovatno rezultirati dokapitalizacijom banke za više milijardi eura i prodajom imovine, podsjeća Reuters.

Na  sastanku u ponedjeljak Mustier kazao i da UniCredit sarađuje sa španskim Santanderom na rješenju za dugo planirano spajanje UniCreditovog i Santanderovog poslovanja s upravljanjem fondovima.

Prethodno je londonski finansijski dnevnik The Financial Times javio da će dvije banke odustati od tog plana zbog neizvjesnosti generisane britanskom odlukom o izlasku iz Evropske unije. Upravo su akcije UniCredita bile među onima koje su bilježile najteži pad u sklopu rasprodaja akcija  evropskih banaka nakon britanskog referenduma.

Odvojeno je neimenovani upućeni izvor u ponedjeljak za Reuters kazao da bi evropski regulatori mogli uslovlajvati prebacivanje iz Beča u Milano sektora za srednju i istočnu Evropu trenutno u sklopu UniCreditova austrijskog ogranka strožim kapitalnim zahtjevima za Bank Austriju.

Transfer tog dijela poslovanja Bank Austrije trebao bi biti zaključen do kraja ove godine u sklopu restrukturiranja poslovanja kojim UniCredit do kraja iduće godine želi smanjiti troškove poslovanja u Bank Austriji za 1,6 milijardi eura. Sastavni je dio plana i preorganizovanje Bank Austrijina poslovanja s građanima.

“Ako UniCredit realizira plan o prebacivanju poslovanja (u istočnoj i srednjoj Evropi), Bank Austria imaće CET 1 od 11,3 odsto”, kazao je taj izvor.

U regulatoru smatraju da je to prenisko“, dodaje.

Austrijski radio ORF i dnevni list Kurier takođe su u ponedjlejak izvještavali da će regulatorna dozvola za taj transfer biti uslovljena višom stopom adekvatnosti kapitala.

U Evropskoj centralnoj banci (ECB), austrijskoj centralnoj banci i austrijskom regulatoru nisu u ponedjeljak željeli komentarisati tu informaciju.

Iz Bank Austrije su saopštili da će prebacivanje odjeljenja za srednju i istočnu Evropu iz Beča u Milano biti zaključeno prema planu.

UniCredit Bank Austria dosada uvijek je ispunjavala kapitalne zahtjeve regulatora i to će činiti i ubuduće”, saopštili su u poruci dostavljenoj Reutersu elektronskom poštom.

Bank Austria trenutno je u sklopu UniCredita nadležna za poslovanje u 14 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući Hrvatsku. Na kraju marta bilježili su stopu adekvatnosti kapitala od 11,2 odsto. UniCredit je u toj regiji prošle godine generirao 16 odsto ukupnih prihoda koji su iznosili 22,4 milijarde evra. Udio austrijskog poslovanja u prihodima grupe iznosio je sedam odsto, napominje Reuters.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *